Miegate su savo gyvūnu? Mokslininkai jums turi gerų žinių  (0)

Daugybė žmonių savo augintinių naktį nepalieka už durų, o įsileidžia į savo lovą ir miega drauge. Paskaičiuota, kad taip elgiasi pusė šunų ir net 62 proc. kačių šeimininkų Amerikoje. Tačiau ar tai yra geras sprendimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manote, kad miegoti su gyvūnais nereikėtų, nes tai nėra labai higieniška, be to, jie trukdo išsimiegoti? Mokslininkai su jumis nesutinka. Naujausi jų tyrimų duomenys parodė, kad kartu miegantys gyvūnai gali pagerinti žmonių miegą.

Tiesa, pernai Mayo klinika paskelbė tyrimo duomenis, kad daugiau kaip pusė jų pacientų, besikreipiančių dėl miego sutrikimų, turėjo gyvūnus, kurie neva ir trukdė jiems išsimiegoti.

Tačiau naujausio tyrimo duomenys parodė, kad yra priešingai. Drauge su šeimininkais miegantys gyvūnai ne tik nesutrikdo žmonių miego, bet, tiesą sakant, gali jį netgi pagerinti.

Tos pačios Mayo klinikos, esančios Skotdeilyje, Arizonos valstijoje, JAV, mokslininkai neseniai apklausė 150 Miego medicinos centro pacientų. Jiems buvo pateikti klausimai apie jų miego įpročius, gyvūnų elgesį ir apie tai, kaip augintiniai paveikė jų naktinį poilsį.

Paaiškėjo, kad 56 proc. tyrimo dalyvių dalijosi lova su savo kate ar šunimi, bet tik 20 proc. iš jų teigė, kad gyvūnai sutrikdė jų miegą. 41 proc. gyvūnų augintinių sakė, kad jų lovoje įsitaisę augintiniai kaip tik padėjo geriau išsimiegoti.

Tie, kurie pareiškė, kad miegojo kiečiau tuo metu, kai gyvūnai buvo jų miegamajame ar net lovoje, pasakojo, kad augintiniai jiems padėjo atsipalaiduoti ir suteikė saugumo. Be to, jie džiaugėsi, kad gyvūnai palaikė kompaniją.

Apie tai, kad kartu lovoje įsitaisę gyvūnai padėjo lengviau užmigti, labiau buvo linkę pranešti tie, kurie neturi poros.

„Respondentai pasakojo, kad tuo metu, kai jų augintiniai miegojo šalia, jautėsi saugesni, labiau patenkinti ir atsipalaidavę. Kol kas nelabai aišku, kas sukėlė šiuos jausmus. Galbūt taip yra todėl, kad miegas priklauso nuo mūsų fizinės būsenos ir psichinio atsipalaidavimo“, – rašė tyrimo autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(11)
(12)

Komentarai (0)