Niekada gyvenime skausmo nejutusi moteris pirmąkart jį pajuto  (0)

Nuo gimimo negebanti jausti skausmo moteris pirmą kartą jį pajuto – pavartojusi vaisto, paprastai vartojamo perdozavusiems opioidų. Ji buvo nudeginta lazeriu ir potyris jai patiko.
Šis pasiekimas proveržis gali padėti sukurti naujus vaistus tokių skausmingų būklių kaip artritas gydymui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labai nedaugelis žmonių gimsta, negalėdami justi skausmo. Šie žmonės jaunystėje dažnai patiria įvairiausias traumas. Kūdikiai, turintys šį sutrikimą, linkę kramtyti savo rankų, kojų pirštus, lūpas iki kraujo, o pradėję savarankiškai judėti, dažniau susimuša, užsigauna ir nukenčia nuo aštrių ar karštų daiktų.

Šį sutrikimą sukelia reta genų mutacija, dėl kurios trūksta jonų kanalų, transportuojančių natrį jutiminiuose nervuose. Be šių – Nav1.7 – kanalų, nervų ląstelės negali perduoti skausmo. Tyrėjai ėmėsi ieškoti medžiagų, blokuojančių Nav1.7 kanalus, manydami, kad taip bus galima užblokuoti skausmą žmonėms, neturintiems šio sutrikimo.

„Tai atrodė kaip fantastiškas taikinys vaistams,“ sako John Wood iš UCL. „Farmacijos kompanijos it pašėlo ir pagamino daug vaistų.“ Tačiau, nors kai kurios medžiagos šiek tiek padėjo, nė viena nesuteikė visiško skausmo nejutimo, kas būdinga žmonėms, natūraliai neturinčio šių kanalų.

Nėra skausmo, nėra reakcijos

Siekdami išsiaiškinti priežastis, Woodas du kolegomis tyrė genetiškai pakeistas peles, neturinčias Nav1.7. Šie gyvūnai irgi nejaučia skausmo – paveikus pelių uodegas, pavyzdžiui, karščiu ar šalčiu, jos nereaguoja.

Atidesnė graužikų nervų analizė parodė, kad Nav1.7 kanalo neturinčioms pelėms labai smarkiai padidėja genų, atsakingų už opioidinius peptidus – natūralius kūno nuskausminamuosius – eksoresija. Pelėse gaminosi daugiau šių skausmą malšinančių peptidų, o tai galėtų paaiškinti, kodėl žmonės, neturintys Nav1.7 kanalo irgi nejaučia skausmo.

Jei taip išties yra, sumetė Woodas, vaistai, blokuojantys opioidinių peptidų veikimą galėtų pataisyti sutrikimą. Ir išties, kai komanda pelėms davė naloksono – opiodų receptorius blokuojančio vaisto, naudojamo morfino ir heroino perdozavimo gydymui – gyvūnai vėl jautė skausmą.

Be to, tokį pat efektą komanda stebėjo ir žmonėms. Kai 39 metų moteriai, niekada savo gyvenime nejutusiai skausmo, buvo duota naloksono, ji pirmą kartą pajuto skausmą nuo karšto lazerio spindulio. „Manau, šis eksperimentas jai visai patiko,“ sako Woodas. Moteris, pageidavusi likti anonime, sako besitikinti, kad vaistas galės būti panaudotas, gydant vaikus, jeigu jie turėtų tokį pat sutrikimą.

Woodas nėra tikras ar tai gali būti tinkamas variantas, nes ilgas naloksono naudojimas gali turėti pašalinį poveikį. Tačiau priešingas būdas galėtų būti naudojamas skausmo gydymui, pažymi jis. Kai jo komanda pelėms davė Nav1.7 kanalų blokatoriaus kartu su opioidais, pelės nebejuto jokio skausmo.

Pelės šiame eksperimente skausmo nejuto taip pat, kaip ir pelės, Nav1.7 kanalo neturinčios natūraliai, sako Woodas. Jis užregistravo šių dviejų vaistų naudojimo skausmo malšinimui patentą.

Kenji Okuse iš ICL mano, kad šie atradimai gali pakeisti gydytojų mąstymą apie skausmo malšinimą, bet reikės daugiau tyrimų. „Opioidai ir Nav1.7 blokatoriai galėtų suteikti daug stipresnę analgeziją [nuskausminimą], tačiau tai nebūtinai geriau pacientams,“ sako jis. „Jei imsime taikyti šią kombinaciją terapijoje, žmonėms reikėtų vartoti opiodus visą gyvenimą, kas nėra pageidautina.“

Nature Communications, DOI: 10.1038/ncomms9967

Jessica Hamzelou
New Scientist

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (0)