Fantastiškas mokslininkų projektas: ne tik klonuoti mamutą, bet ir atkurti visą jų populiaciją  (2)

Viena iš svarbiausių galimybių, kurią suteikia nauja genų keitimo technika CRISPR-Cas9, yra išnykusių gyvūnų rūšių sugrąžinimas. Šiuo metu kalbama apie karvelius keleivius (paskutinis nugaišo 1914 metais), 1662 metais išnykusius paukščius – drontus ir 1768 metais paskutinį kartą matytas jūros karves.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „The Huffington Post“, tai – ne tuščios svajonės. 

Harvardo universiteto molekulinės biologijos profesorius George'as Churchas įsitikinęs, kad pirmieji prieš 4 tūkst. metų išnykusio gauruotojo mamuto pavyzdžiai gali išvysti dienos šviesą jau po septynerių metų. 

Jei matėte Holivudo filmą „Juros periodo parkas“, turėtumėte įsivaizduoti, kaip viskas vyktų: pirmiausiai mokslininkai išgautų mamuto DNR iš užšaldytų gyvūno mėginių. Tuomet šis DNR būtų įterptas į azijinio dramblio genomą.

Tai G.Churcho laboratorija jau padarė. 

Šios dvi gyvūnų rūšys tokios artimos, kad, mokslininko teigimu, jei mamutai būtų gyvi, jie ir azijiniai drambliai galėtų daugintis. 

Jei azijinio dramblio DNR būtų patobulintas, kad labiau primintų jų protėvius, galėtų gimti riebesnis ir labiau gauruotas hibridas. 

Po mėnesio, kai G.Churcho laboratorija paskelbė, kad pavyko pakeisti genus, tarptautinė mokslininkų grupė paaiškino, kaip pakeisti azijinio dramblio chromosomą, kad ši labiau primintų mamuto. 

Naudojant CRISPR, šiuos pakeitimus daryti yra lengviau, pigiau ir paprasčiau nei bet kada anksčiau. Metodas leidžia mokslininkams pakeisti ar panaikinti bet kurio gyvūno ar augalo genus. 

G.Churchas pabrėžė, kad visa tai daroma ne tam, kad būtų galima atidaryti mamutų parką. Viliamasi, kad šie šaltyje prisitaikę gyventi gyvūnai galėtų gyventi tundroje ir taigoje.

Tai padėtų apsaugoti azijinius dramblius nuo išnykimo ir padėti ataugti išnykusioms pievoms tundroje, o tai padėtų sustabdyti Sibiro įšalo tirpimą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(0)
(31)

Komentarai (2)