Kupinas melų sąrašas apie 1915 metus  (2)

Įdomių faktų apie 1915 metus sąrašas išplito kaip virusas. Bet daug įrašų šiame sąraše yra neteisingi arba klaidinantys. Kaip jau yra buvę ne kartą, ir ne du, neverta aklai pasitikėti įdomiais faktais iš interneto. Juose daug melo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis sąrašas gyvuoja jau ne vienerius metus, dažniausiai atnaujinant tik aktualių metų skaitmenis. Pavyzdžiui, štai sąrašas, su lygiai tais pačiais teiginiais apie 1902 ir apie 1906, paskelbtas, atitinkamai 2002 ir 2006.

Peržvelgėme 1915 metų faktus. Kaip ir buvo galima tikėtis, visa tai primena vieną ilgą žaidimą „Telefonas“, kurį Xerox aparatu pradėjo koks nors kolos padauginęs istorijos mėgėjas 1985-ųjų kalėdiniame vakarėlyje.

Tad, netempiame gumos ir pateikiame „faktų“ apie 1905 sąrašą:

Vidutinė vyrų gyvenimo trukmė buvo 47 metai.

Klaidinantis.

Be to, kad dauguma šaltinių teigia, jog vidutinė tikėtina vyrų gyvenimo trukmė 1915-aisiais buvo maždaug 54 metai, istorinius tikėtinos gyvenimo trukmės skaičius dažnai dramatiškai iškreipia naujagimių mirtingumas. Jei pavyko peržengti paauglystę, visai neblogos galimybės sulaukti išgyventi gerokai virš 54.

Kuras automobiliams buvo parduodamas tik vaistinėse.

Neteisingas.

Taip, aptarnavimo stotelių buvo mažai, ir jos kaip reikiant nepaplito iki pat trečiojo dešimtmečio. Tačiau 1915 metais benzinas buvo pardavinėjamas daug kur, ne tik vaistinėse. Tačiau iki 1915 buvo santykinai nedaug prasmės iš kuro kolonėlių. Tada itin populiarūs buvo garo ir elektriniai automobiliai. Be to 1915 metais automobilius turėjo mažiau nei 1 iš 10 suaugusių amerikiečių. Tačiau, kai savininkų skaičius trečiajame dešimtmetyje šovė viršun, neatsiliko ir kuro kolonėlės. Apie kuro kolonėlių priešistorę galite paskaityti šiame Marc Melaina 2006 straipsnyje.

Tik 14 procentų namų buvo vonia.

Teisingas.

Neradau tikslios statistikos, tačiau tai panašu į tiesą, jei turima galvoje vonias su tekančiu vandeniu. Tokios vonios tikrai buvo prabanga dar trečiojo dešimtmečio pradžioje.

Vos 8% namų buvo telefonas.

Neteisingas.

Remiantis Clair Brown knyga American Standards of Living, maždaug ketvirtadalis dirbančios klasės amerikiečių šeimų 1915 turėjo telefoną. O 46 % šeimų, turinčių apmokamų darbuotojų (suprask, vidurinė ir aukštoji vidurinė klasė) turėjo telefonus. Tad bendras vidurkis gerokai didesnis nei 8%.

Daugumoje miestų leistinas greitis buvo 10 mylių per valandą [16 km/h].

Teisingas.

Jei tarsime, kad toks greičio buvo automobilių greičio ribojimas, tada tai tiesa. Bet ankstyviausi greičio ribojimai nebuvo taikomi vien motorizuotoms transporto priemonėms.

Aukščiausias pasaulyje statinys buvo Eifelio bokštas.

Teisingas.

1910 m. vidutinė alga JAV 1910 buvo 22 centai per valandą.

Teisingas.

Žinoma, atsižvelgus į infliaciją, tai atitinka ~ 5,25$. Bet kodėl kalbame apie 1910? Maniau, šis sąrašas apie 1915 m. A, tiesa, šis sąrašas retai atnaujinamas nes lėtai perduodamas internetu iš kartos į kartą.

JAV darbininkas uždirbdavo 200 $ – 400 $ per metus.

Klaidinantis.

Tada buvo didžiulis skirtumas tiek tarp lyčių, tiek tarp rasių. Vyrai paprastai uždirbdavo vidutiniškai 687 $ per metus, arba kiek daugiau nei 16 000 $ dabartiniais doleriais. Moterys vidutiniškai uždirbdavo maždaug pusę to, tad šie skaičiai atrodo per maži.

Geras buhalteris per metus galėjo tikėtis uždirbti 2000 $.

Teisingas.

Remiantis Clair Brown knyga American Standards of Living, baltasis apmokamas darbuotojas miestietis 1918 m., uždirbdavo apie 2272$. Tad šis faktas panašus į tiesą.

Odontologas galėjo uždirbti 2500$ per metus.

Teisingas.

Vėlgi, remiantis Clair Brown knyga American Standards of Living, šis faktas atrodo teisingas.

Veterinaras galėjo uždirbti 1500 $ – 4 000 $ per metus.

Teisingas.

Vėlgi, kodėl gi ne? Atrodo, daugmaž sutampa su American Standards of Living.

Mechanikos inžinieriai galėjo uždirbti 5000 $ per metus.

Teisingokas.

5 000 $  per metus atlyginimas išties buvo gerokai aukštesniojoje atlyginimų spektro dalyje. Daug labiau paplitęs tokių darbuotojų atlygis buvo 1500 $ – 2500 $.

Daugiau nei 95% gimdymų vykdavo namuose…

Teisingas.

1957 m., maždaug 95 % gimdymų Amerikoje vyko ligoninėse.

90 % visų gydytojų neturėjo aukštojo išsilavinimo. Jie mokydavosi vadinamosiose medicinos mokyklose, daugelį kurių spauda ir vyriausybė įvardino kaip „neatitinkančias standartų“.

Teisingokas.

Pirmajame XX a. dešimtmetyje medicinos mokyklos didžia dalimi buvo diplomų dalinimo įstaigos, bet neradau statistikos, patvirtinančios, kad that 90 procentų gydytojų neturėjo aukštojo išsilavinimo. Tiesą sakant, 1915 metais medicinos bendruomenėje jau vyko didelės permainos turinčios užtikrinti griežtesnius medicininio išsilavinimo standartus.

Cukrus kainavo keturis centus už svarą [~9¢/kg].

Neteisingas.

Tai veikiau buvo septyni centai už svarą [15¢/kg]. Štai čia ahistorinio telefono žaidimas pasirodo visu gražumu.

Kiaušiniai kainavo keturiolika centų už tuziną.

Neteisingas.

Jie kainavo apie penkiasdešimt centų už tuziną, arba maždaug 11 $ dabartiniais doleriais.

Kavos svaras kainavo penkiolika centų.

Neteisingas.

Kava 1915 metais kainavo maždaug 30 centų už svarą.

Dauguma moterų plaukus trinkdavo tik kartą per mėnesį. Kaip šampūną jos naudojo Boraxą arba kiaušinių trynius.

Teisingas.

Nors „dauguma moterų“ yra akivaizdžiai ginčytinas terminas.

Kanada priėmė įstatymą, draudžiantį į šalį atvykti neturtingiems žmonėms.

Tikriausiai tam tikra prasme teisingas.

Nerandu konkrečiai tokio įstatymo, bet netgi dabar imigruojantys, tarkime, į JAV, turi pateikti įrodymus, kad turi pinigų.

Penkios dažniausios mirties priežastys buvo: pneumonija ir gripas, tuberkuliozė, diarėja, širdies ligos, insultas

Teisingas.

Amerikos vėliavoje buvo 45 žvaigždės.

Neteisingas.

1915 metais JAV vėliavoje buvo 48 žvaigždės. Oklahoma tapo 46-tąja valstija 1907, o 1912 m. Naujoji Meksika ir Arizona tapo 47-ąja ir 48-ąja valstija atitinkamai. 1959 metais valstijų skaičius pasiekė pusšimtį. Tad, dabar – penkiasdešimt valstijų, penkiasdešimt žvaigždžių.

Las Vegase, Nevadoje, buvo vos 30 gyventojų.

Neteisingas.

Kai Las Vegasas buvo įkurtas 1911 m. jame gyvena apie 1500 žmonių. Iki 1920 m. Vegaso populiacija išaugo iki daugiau nei 2000. Miesto gyventojų skaičius pradėjo sparčiai augti tik tada, kai jis įsitvirtino kaip turizmo traukos centras šeštojo dešimtmečio gale ir išaugo iki daugiau, nei 64 000 gyventojų.

Tada dar nebuvo išrasti kryžiažodžiai, alus skardinėse, ir šalta arbata.

Neteisingas.

Kryžiažodžiai išrasti 1913 metais, o šalta arbata žinota bent jau XIX amžiuje, nors JAV nebuvo plačiai pardavinėjama iki 1904 m.. Bet, alus skardinėse, taip, nebuvo išrastas iki pat 1935 m.

Nebuvo nei Motinos dienos, nei Tėvo dienos.

Neteisingas.

Prezidentas Woodrow Wilson Motinos dieną nacionaline švente paskelbė 1914 metais. Tėvo dienos tačiau dar nebuvo.

Du iš dešimties suaugusiųjų nemokėjo skaityti nei rašyti.

Neteisingas.

Suaugusiųjų (14 m. ir vyresnių) raštingumas 1910 metais buvo vos mažesnis nei 90 procentų ir iki 1920 m. pasiekė 94 procentus.

Tik 6 procentai visų amerikiečių turėjo vidurinįjį išsilavinimą.

Neteisingas.

Tai buvo tiesa 1900 m., tačiau 1915 baigusiųjų lygis buvo apie 10 %.

Marihuanos, heroino ir morfino buvo galima laisvai įsigyti vietinėse vaisinėse. Tada vaistininkai sakydavo, „Heroinas praskaidrina nuotaiką, suteikia proto lengvumą, reguliuoja skrandį ir žarnyną ir, tiesą sakant, yra idealus sveikatos sargas!”

Teisingokas.

Didžioji Amerikos narkotikų istorijos dalis susijusi su rase ir religija. Ir iš tiesų, pirmąjį šalyje narkotikų prohibicijos įstatymą priėmė San Franciskas 1875 metais, ir jis buvo išskirtinai nukreiptas prieš kinų imigrantus, rūkančius opiumą. Tiesa, kad heroinas nebuvo visiškai uždraustas iki 1924 m., bet netgi tada jo nebuvo galima paprasčiausiai įsigyti vaistinėse. Skirtingose valstijose galioja skirtingi kanapių įstatymai, o pirmoji valstija, 1915 m. priėmusi marihuaną draudžiantį įstatymą buvo Wyomingas.

18 % namų ūkių turėjo bent vieną tarną ar ūkio pagalbininką.

Neteisingas.

Tai galėjo būti tiesa XIX a. gale, tačiau 1915 metais šis procentas buvo daug mažesnis.

Visose Jungtinėse Valstijose pranešta apie 230 žmogžudysčių!

Neteisingas.

Pernelyg tingiu aiškintis 1915 metų bendrą žmogžudysčių skaičių visose JAV, bet vien 28 didžiausiuose miestuose tais metais iš viso įvykdyta 1614 žmogžudysčių,.

Matt Novak
gizmodo.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(30)
(15)
(15)

Komentarai (2)