Kaip fizikai išsprendė bene paslaptingiausią žmogžudystės bylą Europoje  (3)

Buvusio Rusijos žvalgybos agento Aleksandro Litvinenkos žudikai, kurie vyrą nunuodijo panaudoję radioaktyvų polonį, padarė vieną didelę klaidą. Jie nutarė žmogžudystę įvykdyti Londone – vieninteliame pasaulio mieste, kur gydytojai, mokslininkai ir medicinos infrastruktūra galėjo atskleisti jo mirties priežastis, rašo „TheGuardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip teigia Normanas Dombey'us – teorinės fizikos profesorius emeritas iš Sussexo universiteto.

„Beveik visose kitose vietose Žemėje A.Litvinenkos mirtis būtų šiek tiek įtartina, bet mirties priežastys taip ir liktų neišaiškintos“, – sakė N.Dombey'us.

Mokslininkas buvo pagrindinis pernai Londone vykdyto tyrimo liudininkas. Tyrimo išvados bus paviešintos ketvirtadienį ir jame tikimasi pateikti galutinius moksliškai patvirtintus duomenis, kad už A.Litvinenkos mirtį atsakinga Rusija.

Tačiau tyrimas niekuomet nebūtų pradėtas ir žmogžudystės kaltininkai rasti, jei ne nusikaltimo vieta.

Išgėręs puodelį arbatos Londono viešbutyje 2006-ųjų lapkričio pirmąją A.Litvinenka ėmė vemti, plikti ir karščiuoti.

Jis buvo nuvežtas į Barnet ligoninę ir vėliau perduotas į Londono Koledžo universiteto ligoninę, kur medicinos fizikai stengėsi atsekti vyro žūties priežastis.

Buvęs Rusijos žvalgybos agentas, kuris šalį paliko 2000-aisiais, rodė visus radioaktyvaus apsinuodijimo simptomus, tačiau darant tyrimus Geigerio skaitikliu nebuvo rasta jokių radiacijos požymių. Šis iššūkis, kaip vėliau pasirodė, buvo susijęs su radiacijos prigimtimi.

Radioaktyvios medžiagos gali skleisti trijų rūšių radioaktyvią spinduliuotę: alfa spinduliavimą, t.y. helio branduolius, beta spinduliuotę, kuri susideda iš elektronų, ir gama spinduliuotę – intensyvi elektromagnetinės spinduliuotės forma.

Beta ir gama spinduliuotės gali įsiskverbti į audinį, tačiau alfa dalelės sustabdomos plonų medžiagos sluoksnių, pavyzdžiui, odos.

Geigerio skaitikliai gali lengvai aptikti beta ir gama spinduliuotę, o alfa spinduliuotės nustatymui reikia specialių detektorių. Tad, jeigu A.Litvinenka būtų apnuodytas medžiaga, skleidžiančia alfa spinduliuotę, tai paaiškintų simptomus ir tai, kad jo kūno mėginiuose neužfiksuota jokios radiacijos.

Mėginių pavyzdžiai buvo nusiųsti į Didžiosios Britanijos Atominių ginklų įstaigą (Atomic Weapons Establishment) Aldermastone Berkšire.

Čia mokslininkams kilo įtarimų, kad su apsinuodijimu gali būti susijęs polonis – galingas alfa spindulių šaltinis.

Polonis prilimpa prie metalo, taigi siekdami jį aptikti mokslininkai sidabrinį diską suvilgė į A.Litvinenkos kūno skysčius.

Sidabrinis diskas pritraukė medžiagą, kurios alfa dalelės turėjo tam tikrą energijos šabloną, kuris sutapo su polonio izotopu poloniu 210.

„Iš esmės visi polonio izotopai yra pagaminti branduolinių ginklų surinkimo gamykloje Avangarde Rusijoje, – pridūrė Dombey'is. – Visi įrodymai leidžia spręsti, kad su žmogžudyste susijusi Rusija. Tačiau jei ne Londono ekspertai, šis ryšys nebūtų atrastas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(114)
(7)
(107)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: