Atskleista 10 tūkst. metų senumo paslaptis apie visus mėlynakius  (0)

Mokslininkai seniai išsiaiškino, kuris genas lemia akių spalvą. Jis lemia, ar akys bus rudos, žalios, gelsvos, ar pilkšvos. Tačiau mėlyna akių spalva niekaip su tuo nesusijusi. Ir dabar mokslininkai išsiaiškino, kad visus pasaulio mėlynakius sieja viena dešimties tūkstančių metų senumo paslaptis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų išvada išties stulbina: jie sako, kad visi mėlynakiai turi vieną ir tą patį protėvį, kuris gyveno prieš 6000–10 000 metų. Vadinasi, visi jie yra giminės.

Daugybę metų mokslininkai tyrinėjo geną OCA2, kuris lemia akių pigmento kiekį, vadinasi, ir spalvą. Tačiau visi tyrimai parodė tik viena – gaminamas pigmentas yra rudos spalvos, tad nuo jo kiekio priklauso, ar akys bus tamsiai rudos, ar žalsvos, ar gelsvos. O mėlyna spalva čia niekuo dėta – genas OCA2 mėlynai akių nudažyti tiesiog negali.

Galiausiai išsiaiškinta, kad žmogaus akys mėlynos dėl geno HERC2 mutacijos. Jis tiesiog išjungia rudą akies spalvą kuriantį geną OSA2 ir tuomet mes matome, kad žmogus yra mėlynakis. Svarbiausia – šis genas kiekvieną mėlynakį veikia visiškai identiškai. Kitaip tariant, visi jie kilo iš to paties mutaciją patyrusio individo.

Mėlynas akis turi tik iš Europos kilę Žemės gyventojai. Todėl mokslininkai mano, kad jos atsirado dėl mutacijos, kuri įvyko pirmosioms gentims atsikrausčius į Šiaurės Europą.

Šiuo metu seniausias žinomas mėlynakis gyveno prieš 7000 metų Šiaurės Ispanijoje – mokslininkai tai nustatė atlikę genetinę aptikto skeleto analizę.  

Tad scenarijus lyg ir aiškus – kažkoks kailiais apsisiautęs žmogelis patyrė mutaciją ir paskleidė savo geną taip, kad ligi šiol jo dukras apdainuojame dainose apie žydraakes lietuvaites.

Ei, o gal tai išvis buvo ne žmogus, o ledynų ateivis, kurio genetinį atspaudą dabar ir galime pamatyti žvilgtelėję į dangaus žydrumo akis?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(78)
(19)
(59)

Komentarai (0)