Nauja medžiaga: Grafeno elastomeras jautresnis už žmogaus odą  (6)

„Tas rankų švelnumas…“

Ši nauja medžiaga yra itin švelni ir gali sukelti revoliuciją robotikoje ir protezavime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Monash universiteto mokslininkai sukūrė naują, kempinę primenančią medžiagą, grafeno elastomerą. Šią revoliucinę medžiagą tikimasi panaudoti robotuose, skirtuose prižiūrėti pagyvenusius žmones.

Grafeno pagrindu skurtas elastomeras itin jautrus spaudimui ir vibracijoms. Vadinamasis G-elastomeras atsitiesia, nepaisant panaudoto slėgio. Jis apibūdinamas kaip labai švelnus ir elastingas, palyginus su kitomis medžiagomis, kaip, tarkim, guma ar putos.

G-elastomero potencialas

Prof. Dan Li ir Dr. Ling Qiu iš Atominio plonumo medžiagų Monash centro (Center for Atomically Thin Materials – MCATN) labai džiaugėsi dėl šios medžiagos atradimo ir jo potencialo.

„Šis grafeno elastomeras yra lanksti, labai lengva medžiaga, galinti aptikti įvairiausią spaudimą ir plataus dažnių spektro vibracijas. Ji smarkiai lenkia mūsų odos jaurumo diapazoną, ir jos atsako laikas labai trumpas, daug trumpesnis už įprastinių polimerų elastomerus.,” paaiškino dr. Qiu pranešime spaudai.

„Nors dažnai vertiname tai kaip duotybę, jusdami slėgį, galime laikyti puodelį, jo neišmesdami, nesuspausdami ar neišliedami. G-elastomero jautrumas ir atsako laikas leis sukurti rankų protezus ar robotus, kurių įgūdžiai pranoks žmonių, o lankstumas leis sukurti naujos kartos lanksčius elektronikos įrenginius,“ pridūrė jis.

Profesorius Li, MCATN direktorius, pripažino, kad kol kas vyksta tik ankstyvosios viso G-elastomero potencialo tyrimo stadijos.

Tačiau jis mano, kad „šis tyrimas yra nuostabus proveržis. Žinome, kad grafenas gali padaryti didžiulę įtaką Australijos ekonomikai, tiek išteklių, tiek ir inovacijų perspektyvoje, ir stengiamos būti šių tyrimų ir vystymo avangarde.“

Tyrimas skelbiamas naujausiame žurnalo „Advanced Materials” numeryje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (6)