„Laisvė pasaulyje 2016”: liūdna tendenciją atskleidžiantis žemėlapis  (5)

Pasaulyje jau dešimtus metus iš eilės mažėja laisvės, perspėja naujausia tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Freedom House” ataskaita. Joje pabrėžiama, kad Rusijos, Kinijos ir kitų autoritarinių režimų vadovai pernai tik dar labiau stiprino represijas, o masinė migracija ir naujos terorizmo apraiškos kurstė pavojingas ksenofobines nuotaikas didžiosiose demokratinėse šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ataskaitoje „Laisvė pasaulyje 2016” Lietuva, kaip įprasta, patenka tarp 44 proc. pasaulio valstybių, galinčių pasigirti laisve, kuri buvo ne tik pasiekta, bet ir iki šiol išsaugota. Mūsų šalies įvertinimas reitinge ganėtinai aukštas – 91 balas iš 100.

Kaip įprasta, reitinge aukščiausius įvertinimus ir vėl skynė Šiaurės šalys: Suomija, Švedija, Norvegija ir Islandija surinko 100 balų, o Danija – 98. Į Skandinaviją sąmoningai besilygiuojanti Estija nusipelnė 94 balų, o Latvija atsiliko kitų dviejų Baltijos šalių su 86. Vakarų pusrutulyje Kanada (99) ir toliau pastebimai lenkia JAV (90).

Net ir Europoje ne visos šalys pripažintos laivomis. Ukraina (61 balas), Moldova (60), Bosnija ir Hercegovina (57), Juodkalnija (70), Kosovas (52), Makedonija (57), Albanija (67) išskiriamos kaip „iš dalies laisvos”. Rusija (22) ir Baltarusija (17) – vienintelės „nelaisvos” Europos šalys.

Įdomu tai, kad itin žemo įvertinimo (vos 9 iš 100) nusipelnė Rusijos 2014 metais okupuotas ir aneksuotas Krymas. Kitos daugiausiai Rusijos pastangomis „įšaldytų konfliktų” teritorijos, tokios kaip Pietų Osetija (11), Padniestrė (24), Kalnų Karabachas (33) ir Abchazija (42), vertinamos kiek geriau už Krymą ar net pačią Rusiją.

Žvelgdama į bendrą paveikslą, „Freedom House” pažymi, kad per praėjusius metus net 72 valstybėse laisvės mažėjo ir tik 43 šalyse padėtis pastebimai pagerėjo. Per praėjusius 10 metų nuosmukis užfiksuotas 105 šalyse, o 61 šalys, bendrai imant, ėjo pažangos keliu, teigia žmogaus teisių gynėjai.

Vidurio Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, nepaisant 2011 metais regione kilusių Arabų pavasario neramumų, padėtis išlieka prasčiausia pasaulyje. Vienintelis Tunisas (reitingo įvertinimas – 79, toks pat kaip ES priklausančios Vengrijos) ir Izraelis (80) čia pripažintos laisvomis šalimis. Pilietinio karo krečiama Sirija netgi sulaukė neigiamo (–1) įvertinimo, taip faktiškai išeidama už skalės ribų. Buvusios sovietinės šalys Uzbekija ir Turkmėnija net taikos sąlygomis nusipelnė itin žemų įvertinimų (atitinkamai 3 ir 4). Kinijoje (16) padėtis įvertinta daug geriau negu jai pavaldžiame Tibete (1) ar kaimyninėje Šiaurės Korėjoje (3).

„Daugelyje autoritarinę valdžią turinčių šalių dėl krintančių prekių kainų sumažėjusios pajamos paskatino diktatorius padvigubinti politines represijas šalies viduje ir aštriau kritikuoti įsivaizduojamus užsienio priešus”, – teigė „Freedom House” viceprezidentas tyrimams Archas Puddingtonas.

Jis taip pat nurodė, kad daugelis demokratinių valstybių patiria rimtų išmėginimų, priverstos ieškoti būdų, kaip pagyvinti ekonomiką, suvaldyti masinę migraciją ir užtikrinti gyventojų apsaugą nuo teroristinių išpuolių.

Dažnu atveju, kaip nurodo „Freedom House”, didžiausia problema iš tiesų yra ne autoritarinės tendencijos, o silpna ir neefektyvi centrinė valdžia. Tai pažymėtina, kalbant apie ES narystės siekiančias Makedoniją, Bosniją ir Hercegoviną ir Kosovą.

Visą ataskaitos tekstą ir interaktyvų pasaulio žemėlapį galite rasti „Freedom House” interneto svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(42)
(9)
(33)

Komentarai (5)