Šalis, kur benzinas jau pigesnis už vandenį  (2)

Naftos krizė Arabijos pusiasalyje privedė prie to, kad Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) degalai tapo pigesni už mineralinį vandenį, praneša šios šalies dienraštis „The National“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dabar yra brangiau užsipilti pieno ant pusrytinių grūdų dribsnių, negu piltis benzino į savo automobilį“, – teigia straipsnio autorius Nadeemas Hanifas. Pasak jo, benzino kainadegalinėse krenta šeštą mėnesį iš eilės: „Special“ kategorijos degalų (95 markės benzino atitikmens – Red.) litras dabar kainuoja 1,47 dh (dirhamo), „Super“ kategorijos degalų – 1,58 dh, o dyzelinio kuro – 1,37 dh (maždaug 37, 39 ir 34 euro centai atitinkamai šios dienos valiutų kursu. – Red.). Dar prieš pusmetį „Special“ kainavo apie 48 euro centus.

„Tiems, kurie mėgsta importinį mineralinį vandenį, už 1,5 litro „Evian“ turės sumokėti 7.90 dh (1,97 euro), už litrą pepsikolos – 3dh (75 euro centus), – tęsia N.Hanifas.

Ekologas daktaras Hassanas Galadari krentančiose benzino kainose regi žalą aplinkai. Jo nuomone, šis faktas sutrukdys automobilistams mėgėjams pereiti prie ekonomiškesnių mašinų, kurios mažiau teršia aplinką.

Mažėjant naftos kainai, Saudo Arabijos vyriausybė ėmėsi pirmų žingsnių ekonomikai reformuoti. Karalius Salmanas bin Abdulazizas Al Saudas 2016-uosius metus pradėjo nuo subsidijų mažinimo: planuojama pasiekti, kad šalies ekonomika nebebūtų visiškai priklausoma nuo naftos.

Neseniai iš Maskvos nuskambėję pareiškimai apie rengimąsi susitikti su OPEC sukėlė naftos kainų augimą, bet vėliau jos vėl pradėjo kristi. Penktadienį kainos nežymiai didėjo – kaip manoma, dėl tos priežasties, kad rinkos dalyviai, linkę į spekuliacines operacijas, patikėjo, kad naftą išgaunančios šalys netrukus gali susitarti dėl jos tiekimų sumažinimo. Tačiau didžioji dalis analitikų mano, kad susitarimo tarp OPEC ir kitų naftą išgaunančių šalių tikimybė vis dar labai maža.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Leonas Grybauskas
(15)
(7)
(8)

Komentarai (2)