Būna ir taip: Kanados valstija kas mėnesį visiems gyventojams dalins pinigus  (28)

Kol daugumoje valstybių žmonės pluša, kad gautų menką atlyginimą, Kanados Ontarijo provincija ketina savo piliečiams kas mėnesį suteikti garantuotas pajamas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-03-09 Būna ir taip: Kanados valstija kas mėnesį visiems gyventojams dalins pinigus  (28)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų idėja skamba paprastai: kas mėnesį žmonėms bus išsiunčiami čekiai, kurie turėtų padengti visas jų išlaidas – maisto, transporto, aprangos ir komunalinių paslaugų.

Pasak Ontarijo vyriausybės pranešimo, naujoji „pašalpų programa“ bus išbandyta jau šiais metais, rašo „Tech Insider“. 

Nors tai skamba kaip neįtikėtinas sumanymas, garantuotų pajamų idėja toli gražu nėra nauja. Tokia schema egzistuoja nuo septintojo dešimtmečio ir veikia tokiose šalyse kaip Suomija ir Nyderlandai.

Antai Suomijoje kiekvienas pilietis, nepriklausomai nuo veiklos, kuria užsiima, kas mėnesį gauna 800 eurų. Tai yra beveik tris kartus daugiau, nei minimalus mėnesinis atlyginimas Lietuvoje. Įvairiuose Nyderlandų miestuose gyventojai gauna stulbinamą sumą – papildomus 913 eurų kas mėnesį. 

Dabar panašią schemą ketina pritaikyti ir Kanados Ontarijo provincija, tačiau dar tiksliai nenutarta, kokios pinigų sumos bus išmokamos žmonėms ir kada bus išmėginta naujoji programa.

Garantuotas išmokas skatina pritaikyti nacionalinė organizacija Kanados garantuotų pajamų tinklas (BICN). 

„Mums tai reikia daryti visoje Kanadoje, įskaitant Kvebeką, – pranešė BICN vadovė Sheila Regehr. – Nėra jokios priežasties, kodėl kitose šalies dalyse gyvenantys žmonės ir vyriausybės turėtų neįsitraukti: metas mums visiems pradėti darbuotis.“

Kai bus atsakyta į kai kuriuos klausimus, garantuotų pajamų eksperimentui vykdyti bus skiriama dalis Ontarijo biudžeto.

Garantuotų pajamų idėja kai kuriems žmonėms kelia daug klausimų. Kai kas tikina, kad veltui dalijami pinigai skatina atsirasti tingią darbininkų klasę, nors mokslo tyrimai rodo visiškai priešingą dalyką.

2013 metais atliktame tyrime paaiškėjo, kad gaudami garantuotas pajamas ir jausdamiesi finansiškai saugūs žmonės dirbo 17 proc. ilgiau ir uždirbdavo 38 proc. daugiau pinigų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(50)
(4)
(46)

Komentarai (28)