Neįtikėtina: sukurtas bioninis pirštas, kurio jautrumas artimas žmogaus nervams (Video)  ()

Lozanos (Šveicarija) federalinės politechnikos mokyklos mokslininkai sukūrė dirbtinį (bioninį) pirštą, kuris gali imituoti odos receptorių funkcijas ir lietimo metu atskirti švelnius paviršius nuo gruoblėtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalas eLife rašo, kad bioninio piršto kūrėjai panaudojo mikroelektromechaninį jutiklį su pjezorezistoriais, reaguojančiais į paviršiaus nelygumus.

Tuo pat metu elektriniai signalai iš daviklio, virtę neuronų stimulais,  per plonytes volframo vielutes keliavo į bandymuose dalyvavusio žmogaus rankos nervą.

Bandymas su sveikais žmonėmis

Iš pradžių bioninis pirštas išbandytas su keturiais sveikais žmonėmis. Bandymų metu dirbtinis pirštas buvo prijungiamas prie rankos minėtomis adatomis. Tuomet įrenginiu bandydavo čiuopti skirtingus paviršius. 

Elektroencefalografijos pagalba mokslininkai lygino žmogaus smegenų žievėje skleidžiamus elektrofiziologinius signalus, tiek paviršių liečiant dirbtiniu, tiek tikru pirštu. 

Rezultatai nudžiugino: virtualus pirštas sugebėjo 77 proc. atvejų atskirti paviršiaus tekstūrą.

Be to, elektroencefalografija neišaiškino esminių skirtumų tarp smegenų signalų, skleidžiamų naudojantis dirbtiniu pirštu ir biologiniu.

Bandymas su amputuota ranka

Antrojo bandymų etapo metu adatas-elektrodus mokslininkai pakeitė neuroelektronine sąsaja. Naujieji elektrodai buvo implantuoti į vidurinį nervą savanoriui su iš dalies amputuota ranka.

Šio testo rezultatai - dar geresni. Efektyvumas nuo 77 proc. pagerėjo iki 96 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()