Mokslinis tyrimas atskleidė tai, ko nepasakys joks elektroninių cigarečių pardavėjas  (6)

Elektroninės cigaretės labai greitai tapo paklausiu produktu tarp rūkalių, nes buvo teigiama, jog jos nekenkia sveikatai. Tačiau neseniai atliktas Šiaurės Karolinos universiteto tyrimas parodė, jog tai netiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji studija buvo pristatyta Amerikos asociacijos mokslo pažangai (AAAS) metiniame susitikime Vašingtone. Jos išvadose skelbiama, kad el. cigaretės slopina ir daro žalą vartotojų imuninei sistemai. Šiam tyrimui vadovavo pediatrijos profesorė ir toksikologijos skyriaus direktorė Lona Jaspers.

Jos komanda pažvelgė į rūkalių (įprastų bei el. cigarečių vartotojų) nosies ertmės audinių mėginius ir palygino juos su nerūkančiųjų. Taip tyrėjai galėjo įvertinti nosies ertmės epitelio ląstelių būklę. Dėka šių ląstelių buvo išanalizuota daugiau nei 600 su imunine sistema susijusių genų.

Nosies skysčių, šlapimo ir kraujo mėginiai taip pat buvo paimti iš visų eksperimento dalyvių.

Galiausiai mokslininkai nustatė, kad tabako cigarečių rūkymas slopina pagrindinius su imunine sistema susijusius genus. Jie taip pat pastebėjo, kad elektroninių jų variantų naudojimas turi tokį patį ir net didesnį poveikį. Šis faktas reiškia, kad el. cigarečių rūkymas šiuo aspektu gali kenkti labiau nei tabako.

Įdomu tai, kad jose esančios cheminės medžiagos, sukuriančios cinamono aromatą yra pačios kenksmingiausios. Šiuo metu JAV Maisto ir vaistų administracija priskiria šiuos skonio stipriklius prie saugių vartojimui per skrandį, tačiau, regis, šie chemikalai turi kitokį poveikį juo įkvėpus į plaučius.

Keletas rūšių baltųjų kraujo ląstelių, įskaitant natūraliąsias žudikes, kurios padeda kovoti su navikais ir infekcijomis, taip pat buvo slopinamos šių cinamono kvapiųjų cheminių medžiagų. Tai gali rimtai sutrikdyti organizmo sveikatą.

Nepaisant šiuo metu patiriamo pardavimų nuosmukio, prognozuojama, kad elektroninių cigarečių rinka iki 2018 metų pabaigos bus verta daugiau nei 21,7 mlrd. dolerių. Prie jų populiarumo prisideda ir vis griežtėjantys apribojimai įprastų cigarečių vartotojams ir paplitęs įsitikinimas, kad elektroninis variantas yra mažiau kenksmingas sveikatai.

Iš dalies tai yra tiesa – vienas e-skysčio kasetė tikrai turi žymiai mažesnę nikotino koncentraciją, o tai reiškia, jog ji gali sukelti silpnesnę priklausomybę, nei įprasta cigaretė. Taip pat šios kasetės neturi tokių kancerogeninių produktų, kaip dervos ar arsenas.

Neseniai Jungtinės Karalystės tyrimas tai patvirtino: jie padarė išvadą, kad elektroninis rūkymas yra 95 proc. mažiau kenksmingas, nei vartojant tabako cigaretes, tačiau, kaip parodė Karolinos universiteto studija, pavojus sveikatai vis vien išlieka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(73)
(5)
(68)

Komentarai (6)