Rasta naujų dar neatrastos 9-osios didžiulės planetos Saulės sistemoje požymių (Video)  (4)

Šių metų pradžioje paskelbus pirmuosius požymius apie dar neatrastą 9-ąją Saulės sistemos planetą, prasidėjo intensyvi stambaus kosminio kūno medžioklė. Kuri jau davė vaisių – astronomai pažėrė naujų argumentų ir požymių, kad netrukus atrasime naują didžiulę planetą. Ir ne kažkur už daugybės šviesmečių, o čia pat – Saulės sistemoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų sausį apie pirmuosius 9-osios planetos požymius paskelbęs Kalifornijos universiteto astronomas Mike'as Brownas pareiškė turįs naujų argumentų, kad anapus Plutono orbitos turėtų egzistuoti didžiulis dar neatrastas pasaulis – toks masyvus, jog pastebimai iškreivina Saulės sistemos paribiuose skriejančių objektų trajektorijas.

Manoma, kad naujas 9-asis pasaulis gali būti net 10 kartų masyvesnis už Žemę. Tikriausiai tai bus dar viena dujinė planeta-milžinė, panaši į Uraną ar Neptūną.

Praėjusią savaitę M. Brownas soc. tinkle Twitter paskelbė grafiką, kuriame iliustruojamos ekscentriškos naujai atrastų Kuiperio juostos objektų orbitinės trajektorijos.

"9-osios planetos fanai, atrastas naujas Kuiperio juostos objektas, pasižymintis ekscentrine (t.y., ištempta elipsine) orbita. Jos trajektorija kaip tik tokia, kokią numato 9-osios planetos hipotezė", - rašo M. Brownas.

Atrastasis Kuiperio juostos kūnas kol kas vadinamas uo3L91 (ištisinė mėlyna linija grafike). M. Brownas atskleidė, kad grafikas pasirodė po pokalbio SETI institute. Kitoje Twitter žinutėje M. Brownas paskelbė, kad uo3L91 ir jo trajektoriją Kanados, Prancūzijos ir Havajų teleskopais atrado OSSOS (Outer Solar System Origins Survey) mokslininkai.

9-osios planetos šiame grafike nematyti, nes, anot astronomų, nuo vaizduojamų Saulės sistemos pakraščio objektų ji yra gerokai nutolusi.

"Aš dar neturiu konkrečių skaičių, tačiau mano žiniomis tikimybė, kad ši orbita yra apskaičiuota klaidingai, nesiekia nė 0,001 proc.", - Twitteryje pareiškė M. Brownas.

Nors tiesiogiai atrasti šio dar nežinomo Saulės sistemos kūno dar nepavyko, juo susidomėjo ne vienas Saulės sistemos tyrinėtojas. Bene geriausiai šią hipotezę argumentuoja Arizonos universiteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas apie Kuiperio juostos objektų orbitines trajektorijas, kurios yra keistai ištemptos.

Tai leidžia manyti, kad jų orbitas iškreivina kažkokio dar neatrasto masyvaus Saulės sistemos kūno gravitacija. Per pastaruosius trejus metus buvo atrasti 4 Kuiperio juostos objektai su tokiomis pernelyg ištemptomis orbitomis.

Mokslininkai yra linkę manyti, kad 9-oji planeta nuo Saulės nutolusi gerokai toliau už Plutoną, o vieną ratą aplink mūsų žvaigždę apsuka per 10 tūkst. ar net per 20 tūkst. metų. Kitaip tariant, 9-oji planeta gali būti nutolusi nuo Saulės maždaug 20 kartų toliau nei Neptūnas, o šį nuo mūsų žvaigždės skiria apie 4,5 mlrd. km.

"Mes palyginome atrastų objektų ir jų orbitų duomenis su hipotetiniu kompiuteriniu modeliu, kuriame įterpta numanoma 9-ąja planeta – rezultatai sutapo!" – džiūgauja M. Brownas.

"Nors mes gana skeptiškai vertiname 9-osios planetos egzistavimo galimybę, vis dėlto nauji duomenys verčia manyti, kad Saulės sistemos pakraščiuose iš tikrųjų gali būti kažkoks dar neatrastas masyvus objektas", - pripažįsta M. Browno kolega iš Kalifornijos technologijos instituto Konstantinas Batyginas.

"Panašu, kad pirmą kartą per pastaruosius 150 metų turime gan tvirtų požymių, kad Saulės sistemos modelis dar nėra išbaigtas ir jame gali būti neatrastų kūnų", - pridūrė mokslininkas.

Beje, minėtas naujausias Arizonos universiteto mokslininkų tyrimas pateikė alternatyvių požymių, kurie byloja apie 9-osios planetos egzistavimą.

"Mes atradome jau 6 objektus, kurių orbitos yra neįtikėtinai ištemptos, o šios deformacijos niekaip negalima paaiškinti jau žinomų 8 Saulės sistemos planetų gravitaciniu poveikiu", - astronomijos naujienų portale Universe Today paaiškino mokslininkai. – Bet jei kažkur ten, anapus Plutono orbitos iš tikrųjų egzistuoja neatrasta planeta, jos gravitacija kaip tik paaiškintų minėtų 6 Kuiperio juostos objektų orbitos ekscentriškumą."

Arizonos universiteto tyrėjų duomenys gali padėti nustatyti dar neatrastos 9-osios planetos padėtį Saulės sistemoje. Vis dėlto kai kurie mokslininkai tikina, kad džiaugtis dar gerokai per anksti ir reikia papildomų stebėjimų.

"Kol kas pernelyg daug nežinomųjų, - neskuba džiaugtis skeptikai. – Tų 6 Kuiperio juostos objektų orbitos nėra pakankamai tiksliai nustatytos, nes tie kūnai aplink Saulę skrieja labai lėtai, o mes turėjome progą stebėti pernelyg trumpą jų įveikiamos orbitinės distancijos atkarpą."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai (4)