Valkata, džentelmenas, poetas, svajotojas, vienišas vaikinas (Video)  (1)

1889 metų balandžio 16 dieną gimė Čarlis Čaplinas, ta proga prisiminkime kai kuriuos kandžius jo pasisakymus ir biografijos faktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Čarlis Čaplinas – ne žydas.

2. Tačiau jo sukurtas mažo žydų keistuolio paveikslas su ūsiukais, trumpu švarku, katiliuku, lazdele toks įtikinamas, kad suklaidino daugybę žmonių. Tarp jų – Hitleris, tikėjęs, kad Chaplinas – žydas

3. Scenoje Čaplinas pirmą kartą pasirodė penkių metų, — pakeitė savo mamą dainininkę, kuriai buvo dingęs balsas. Nusipelnė ovacijų – o mama nuo tada scenoje nebepasirodė.

4. Per 1900 metų Kalėdas vienuolikmetis Čaplinas, šokių grupės „The Eight Lancashire Lads“ narys, spektaklyje „Pelenė“ vaidino katę. O 1903 metais spektaklyje apie Šerloką Holmsą jis gavo pasiuntinio Bilio vaidmenį, tačiau kadangi nemokėjo skaityti, sunkiai suprato pjesės tekstą, — jam padėjo brolis.

5. Valkatos Čarlio, to paties žydų keistuolio su ūsiukais ir katiliuku, įvaizdis radosi atsitiktinai, Macko Sennetto juostos „Neįprastai sunki Mabel padėtis“:

„Žinojau, kaip grimuotis. < …> Eidamas į kostiuminę, akimirksniu nusprendžiau apsivilkti plačias kelnes, kurios kabėtų ant manęs kaip maišas, apsiauti baisingai didelius batus ir užsivožti katiliuką, o rankose laikyti lazdelę. Norėjosi, kad mano kostiumas būtų ko menkiau suderintas: maišinės kelnės ir pernelyg siauras švarkas, katiliukas, kuris man buvo kiek mažokas, ir didžiuliai batai. Ne iš karto nusprendžiau, ar būsiu senas ar jaunas, bet, atsimindamas, kad Sennettas palaikė mane pernelyg jaunu, užsiklijavau mažus ūsiukus, su kuriais, mano nuomone, turėjau atrodyti vyresnis, ir kurie tuo pačiu neslėptų mano mimikos.

Rengdamasis dar negalvojau, koks charakteris turės slypėti po tokia išore, tačiau vos pasiruošiau, kostiumas ir grimas įvaizdį pasufleravo. Pajutau jį ir kai grįžau į paviljoną, mano personažas jau buvo gimęs“.

Vėliau atsirado dar kai kuri štrichai — pavyzdžiui, batus Čaplinas apkeitė vietomis ir audavosi dešinį batą ant kairės kojos, o kairį – ant dešinės.

6. Pirmajai Čaplino meilei, šokėjai Hetty Kelly, kai jie susipažino, buvo 14 metų. Tiesa, pačiam Čaplinui tada buvo 19 metų. Kai jis vedė Mildred Harris, jai buvo 17, а o jam – 29. Kai vedė Lita Grey, jai buvo 16, o jam 35. Kai vedė Ona O’Neill, jai buvo 17, o jam 54. Po to jis dar du kartus tuokėsi, viena iš žmonų — Paulette Goddard — paskui ištekėjo už E. M. Remarko. Čaplinas susilaukė dvylikos vaikų, jauniausias gimė, kai tėvui buvo 73 metai.

 

7. Dar 10 metų po to, kai 1927 metais buvo atsirado komercinis garsinis kinas, Čaplinas toliau filmavo nebylų. Šia proga jis turėjo priežodį: „Žodžiai – niekai. Didžiausias dalykas, kurį galia pasakyti – „dramblys““.

8. Čaplino santykiai su Amerika nesusiklostė. FTB vadovas J. Edgaras Hooveris įtarė, kad jis komunistas, rinko jo dosjė labai pasistengė, kad Čaplinui būtų draudžiama atvykti į JAV. Čaplinui negalėjo atleisti ir jo prokomunistinių nuotaikų, ir to, kad jis karo metu pasisakė už Antrojo fronto atidarymą. 1952 metais Hooveris savo pasiekė: Čaplinui uždrausta atvykti į JAV — be viso kito, jo pavardė buvo George'o Orwello sąraše — šiuos žmones rašytojas laikė prijaučiančiais komunizmui ir keliančiais grėsmę.
„Amerika man daugiau nerūpi. Negrįžčiau ten, net jei ten prezidentautų pats Kristus“.

9. Mėgiamiausias Čaplino filmas — Šarvuotis „Potiomkinas“.

10. 1966 metais pas Čapliną filmavosi Marlonas Brando, iki pažinties dievinęs didįjį komiką ir režisierių. Vėliau savo autobiografijoje Brando Čapliną vadino tikru sadistu. Tuo tarpu Čaplinas tiesiog teigė, kad su Brando neįmanoma dirbti.

11. Čaplinas mirė 1977 metų gruodį, jį palaidojo mažame Šveicarijos miestelyje, o 1978 metų kovą karstą su jo kūnu iškasė ir pagrobė nusikaltėliai, reikalavę iš šeimos išpirkos. Policijai grobėjus pavyko pačiupti, paskui aktoriaus kūnas buvo perlaidotas, o kapas dėl viso pikto užpiltas betonu.

12. „Komedijai nufilmuoti man tereikia parko, policininko ir gražios merginos“.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai (1)