„Huawei“ paaiškino, kaip mus veikia telefono ekrano spalvinė temperatūra  (3)

Kasdien naudojantis išmaniaisiais įrenginiais, nesunku pastebėti, kad telefonų ir kitų įrenginių ekrano spalvos kartais skiriasi. Tačiau ar susimąstėte, nuo ko tai priklauso ir kaip šios spalvos mus veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimais nustatyta, kad spalvinės temperatūros pasirinkimui įtakos turi geografinė platuma bei žmogaus akies rainelės spalva. Tad ką svarbu žinoti apie išmaniųjų telefonų ekrano spalvos temperatūrą ir kokią įtaką ji daro mūsų akims, pasakoja išmaniųjų telefonų gamintoja „Huawei“.

Kas yra telefono ekrano spalvinė temperatūra?

Išmaniųjų telefonų ekranai skirstomi į šaltos ir šiltos spalvų grupes. Pirmoji yra melsvai balta, kurios aplinkoje spalvos yra ryškesnės, o antroji turi gelsvą ar rausvą atspalvį bei rodo labiau akiai įprastas spalvas.

Spalvinė temperatūra – tai skiriamasis šaltų ir šiltų ekranų bruožas. Žmogaus akimi matoma spalva yra sukurta iš septynių skirtingų šviesos šaltinių, o keičiantis kiekvienos spalvinės sudėtinės dalies procentinei daliai, keičiasi ir galutinė šviesos išvaizda.

Britų fizikas Lordas Kelvinas pasiūlė spalvos temperatūros koncepciją, kuomet jis atrado, kad objektai skleidžia skirtingos spalvos šviesą, kai jie kaitinami skirtingoje temperatūroje.

Pavyzdžiui, kuomet lydomas plienas, jo spalva iš tamsiai raudonos tampa oranžine. Tokiais stebėjimais fizikas atrado ryšį tarp temperatūros ir spalvos. Būtent šio mokslininko garbei spalvinė temperatūra išreiškiama Kelvino vienetais K.

Kelvino spalvinės temperatūros skalė vaizduoja kaitinamą juodą objektą. Įkaitęs objektas šviečia sodria raudona spalva. Kylant temperatūrai, spalva iš raudonos tampa oranžine, balta ir galiausiai – mėlyna.

Skirtingų spalvų temperatūros sukelia skirtingos spalvos atvaizdą ir skirtingus optinius efektus. Virš 5000 K spalvinė temperatūra laikoma šaltomis, o 2700 – 3000 K temperatūra – šiltomis spalvomis.

Kokia išmaniojo telefono ekrano spalvos temperatūra?

Spalvinė temperatūra telefone yra labai svarbus parametras. Įprastai jis reguliuojamas pagal specifinį baltos spalvos balansą. Esama dviejų pagrindinių standartų: 6500 K (D65) ir 9000 K (D90). Kuomet šviesos temperatūra nustatyta ties 5600 K riba, kuri yra artima vidurdienio saulės šviesai, objektų spalvinis atvaizdas yra artimiausias jų originaliam pavidalui.

Daugeliui žmonių lengviau žiūrėti į ekraną, kuomet spalvinė temperatūra padidinta iki 6500 K. Todėl daugumos išmaniųjų telefonų gamyklinis nustatymas yra būtent toks. Aukštesnės spalvinės temperatūros atvaizduojamas spalvas daro šaltesnėmis, o žemesnės spalvinės temperatūros – šiltesnėmis. Visgi kai kurie žmonės, ypač azijiečiai, įžiūri gelsvą atspalvį 6500 K temperatūros ekrane.

Įdomu tai, kad tyrimai atskleidė ryšį tarp spalvinės temperatūros pasirinkimo ir geografinės platumos. Pavyzdžiui, žemesnių platumų regionuose spalvinė temperatūra yra aukštesnė, o balta spalva šio regiono žmonėms matoma aukštesnėje spalvinėje temperatūroje. Todėl jie renkasi šaltesnėmis spalvomis reguliuotus ekranus, pavyzdžiui, kinai baltą spalvą mato esant 9000 K temperatūrai.

Aukštesnėse platumose, priešingai, žmonės renkasi šiltesnių spalvų ekranus – europiečiai baltą spalvą mato prie 6500 K temperatūros. Beje, akies rainelės spalva taip pat turi įtakos spalvinės temperatūros suvokimui.

Ar spalvinės temperatūros daro poveikį akims?

Telefonuose integruota LED šviesa yra dirbtinė, todėl siekiant padaryti ją ryškesnę ir baltesnę, reikalinga didesnė mėlynos spalvos dalis. Štai kodėl kai kurios ypač ryškios LED šviesos turi melsvą atspalvį. Šaltesnių atspalvių ekranai taip pat skleidžia daugiau mėlynos šviesos, tačiau ji gali būti žalinga akims.

Tyrėjai nustatė, kad ilgalaikis mėlynos spalvos poveikis kelia žalą tinklainei ir skatina su amžiumi susijusią makulinę degeneraciją, nes mėlyna šviesa tiesiai prasiskverbia pro akies makulinį – gelsvą – pigmentą ir kenkia tinklainei, skatina laisvųjų radikalų veikimą ir RPE ląstelių nykimą. Vadinasi, kuo ekranų atspalviai šiltesni, tuo sveikiau akims.

Kai kuriuose telefonuose jau galima reguliuoti ekrano spalvinę temperatūrą. Daugumoje jų spalva reguliuojama per nustatymus, pasirinkus ekrano, o tada spalvinės temperatūros funkcijas. Tarkime, norint pasirinkti melsvos spalvos ekraną, pliusą reikėtų stumti apačioje esančios mėlynos srities link, jei atrodo, kad ekranas pernelyg rausvas, pliusą reikėtų stumti apačioje esančios žalios srities link ir panašiai. Tokia funkcija leidžia nusistatyti kiekvieno akiai priimtiniausią ekrano spalvos temperatūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(6)
(9)

Komentarai (3)