Tyrimo išvados: akys išduoda net lytinę orientaciją  ()

Filmuose dažnai rodoma, kaip įdėmiai pažvelgęs į akis herojus atpažįsta, kada kitas meluoja. Moterys vyro akyse įžvelgia neištikimybę, vyras moters – meilę kitam, o įsimylėjėliai ne tik filmuose ieško meilės pažado vienas kito akyse. Neįtikėtina, bet mokslininkai nustatė, kad visa tai yra netgi labai pagrįsta. Negana to, vien pažvelgus į akis galima nustatyti ir žmogaus lytinę orientaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas labai paprasta – reikia stebėti žmogaus akies vyzdį. Kornelio universitete (JAV) atliktas tyrimas parodė, kad vyzdys plečiasi kiekvieną kartą, kai žmogus patiria malonų susijaudinimą. Taigi, vyzdžio išsiplėtimas išduoda ir aistrą, ir lytinę orientaciją.

„Heteroseksualaus vyro vyzdžiai išsiplečia žvelgiant į seksualią moterį, o homoseksualaus – stebint vyrą“, – sako universiteto psichologas Ritchas Savinas-Williamsas.

Psichologo teigimu, vyzdžių išsiplėtimas rodo, kad autonominė nervų sistema – ta, kuri kontroliuoja tokius nevalingus veiksmus, kaip kvėpavimas ir pulsas, – užsiveda ir pasirengia veikti. Tad vyzdžiai šiek tiek plečiasi, kai žmogus žvelgia į bet kokį jaudinantį, dominantį ir malonų vaizdą – mylimojo veidą, nuostabų meno kūrinį ir t.t.

Tyrime dalyvavo 165 skirtingų lytinių orientacijų vyrai ir 160 moterų. Visų vyrų vyzdžių reakcija buvo labai aiški: homoseksualiems išsiplėsdavo stebint seksualų vyrą, heteroseksualams – moterį, biseksualams – visais atvejais. Homoseksualios moterys reagavo panašiai – jų vyzdžiai stebint vyrą nesikeitė.

O štai „normalios“ moterys pateikė netikėtumą. Nors pačios teigė, kad jas jaudina tik vyrai, jų vyzdžiai praktiškai vienodai plėtėsi tiek stebint seksualų vyrą, tiek moterį.

R.Savinas-Williamsas sako, kad tai nereiškia, jog visos moterys iš prigimties biseksualios. Tiesiog subjektyvus moters susijaudinimas pamačius kažkokį vaizdą nebūtinai tiesiogiai susijęs su lytiniu susijaudinimu. O štai kodėl taip yra, kol kas seksologai atsakymo nežino.

Beje, sąsają tarp akių vyzdžių išsiplėtimo ir erotinio susijaudinimo žmonija pastebėjo jau seniai. XVI a. Italijoje norėdamos išgauti „gundantį žvilgsnį“ damos į akis lašindavosi beladonos augalo toksiną, kuris išplečia vyzdžius ir neleidžia jiems susitraukti. Damutės būdavo beveik aklos, saulės šviesoje turėdavo markstytis, tačiau vyrai jų akyse matė begalinę ugningiausią aistrą, o visa kita vyrams nelabai ir rūpi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(37)
(8)
(29)

Komentarai ()