Naujovės, kurios nepatiks rūkoriams: visoje ES bus kitokie pakeliai ir įspėjimai, neliks mėtinių ir papildomo skonio cigarečių  (25)

Dar 2014 m. Europos Sąjunga patvirtino naują tabako direktyvą, kuri iš dalies įsigaliojo jau šį penktadienį – gegužės 20 dieną.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-05-22 Naujovės, kurios nepatiks rūkoriams: visoje ES bus kitokie pakeliai ir įspėjimai, neliks mėtinių ir papildomo skonio cigarečių  (25)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp naujų taisyklių, kurios turės būti įgyvendintos per kelerius artimiausius metus, – privalomi dideli įspėjamieji užrašai su nuotraukomis abiejose cigarečių pakelio pusėse. Taip pat bus draudžiamos cigaretes su papildomais skoniais, nustatomi nauji kokybės ir saugos reikalavimai elektroninėms cigaretėms.

Greitai neliks mėtinių cigarečių

Naujos taisyklės bus taikomos cigarečių, sukamo tabako, cigarų, cigarilių, nerūkomojo tabako, elektroninių cigarečių ir rūkomų vaistažolių gaminiams. Skoninės cigaretės Europos Sąjungoje visiškai uždraustos bus 2020 m.

Priėmus direktyvą yra numatomi keli pagrindiniai pokyčiai tabako rinkoje. Pirmiausia, 65 proc. cigarečių pakelių ploto užims įspėjimai, taip pat atsiras papildomų įspėjimų pakuotės viršuje. Kiti tabako pakuočių gaminiai, pavyzdžiui, sukamas tabakas, uostomas tabakas, turės panašius įspėjamuosius paveikslėlius.

Taip pat bus draudžiamos cigaretės su papildomu skoniu, pavyzdžiui, mentolio, vaisių ar vanilės; nustatytas maksimalus nikotino koncentracijos lygis elektroninėse cigaretėse.

Įvedus šiuos pakitimus tikimasi, kad per artimiausius 5 metus tabako gaminių vartotojų skaičius sumažės 2 proc. Atsižvelgiant, kad ES kasmet nuo rūkymo miršta apie 700 tūkst. žmonių, o dar apie 13 mln. kenčia dėl tabako sukeltų lėtinių ligų, šie pakitimai išsaugos milijonus Europos gyventojų gyvybių.

Lietuvius irgi skatins mesti rūkyti

Lietuvos Seimas dar praėjusiais metais priėmė Tabako kontrolės ir Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymų pataisas, kuriomis perkeliama dalis Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos nuostatų, susijusių su tabako gaminių ir žolinių rūkomųjų gaminių ženklinimu.

Tabako gaminių gamintojai ant kiekvieno rinkai pateikiamo tabako gaminių pakelio ir ant bet kokios jų išorinės pakuotės, parduodamos Lietuvoje, privalės pateikti naujus įspėjimus apie galimą žalą sveikatai.

Šie įspėjimai turės užimti visą pakelio ar jų išorinės pakuotės paviršių ir negalės būti komentuojami, perfrazuojami ar pateikiami kokia nors kita forma.

Tabako gaminių įspėjimai apie galimą žalą sveikatai turės būti sudaryti iš trijų elementų – bendro pobūdžio įspėjimo, informacinio pranešimo ir kombinuoto įspėjimo apie rūkomojo tabako gaminių galimą žalą sveikatai.

Taip pat turės būti pateikta informacija dėl metimo rūkyti, įskaitant telefono numerius, elektroninio pašto adresus arba interneto svetaines, kuriose vartotojams pateikiama informacija apie paramos programas asmenims, kurie nori mesti rūkyti.

Pereinamasis laikotarpis

Šios priimtos Seimo pataisos įsigalioja nuo gegužės 20 d., tačiau dar keturis mėnesius bus leidžiama tiekti rinkai iki šios datos pagamintus arba išleistus į laisvą apyvartą tabako gaminius. Beje, naujomis teisės aktų nuostatomis nuspręsta nuo šių metų gegužės 20 d. uždrausti tik žolinius rūkomuosius gaminius, o mentolio skonio cigaretės iš parduotuvių lentynų dings nuo 2020 m. gegužės 20 d. (Žolinis rūkomasis gaminys – augalų, žolių ar vaisių pagrindo gaminys, kuriame nėra tabako ir kurį galima vartoti pridegtą (Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymas).

Kaip anksčiau yra teigusi viena iš šio projektų iniciatorių Lietuvoje, Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu priimta Tabako produktų direktyva numato papildomus apribojimus ir daug aukštesnius reikalavimus tabako gaminių ženklinimui.

Šia direktyva siekiama sumažinti tabako produktų vartojimą, ypatingas dėmesys skiriamas norint informuoti apie galimą žalą sveikatai ir pradedančių rūkyti skaičiui mažinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(31)
(2)
(29)

Komentarai (25)