Fizikai surado tobulesnį laiko skaičiavimo būdą: keistųsi sekundės, minutės ir valandos samprata  ()

Beveik 50 metų sekundės ilgis buvo apibrėžiamas tuo pačiu būdu. Tačiau panašu, kad netrukus ši samprata gali pasikeisti, kadangi grupelė Vokietijos mokslininkų yra įsitikinę, kad jiems pavyko sukurti patį tiksliausią laikrodį, o dėl to tektų pakeisti sekundės trukmės sampratą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Independent“, vokiečių sukurtas laikrodis yra toks tikslus, kad jei jis būtų sukurtas prieš 14 milijardų metų, kai įvyko Didysis sprogimas, tai nuo to momento laikrodis būtų „pametęs“ vos 100 sekundžių.

Tiesa, nors sukurto laikrodžio tikslumas vargiai būtų pastebėtas ar juntamas žmonių, tačiau toks išradimas gali būti naudingas technologijoms, pavyzdžiui, GPS vietos nustatymo sistemoms. Su atominio laikrodžio pagalba būtų padidinamas vietos nustatymo tikslumas nuo kelių metrų iki vos kelių centimetrų.

Svarbu akcentuoti, kad vokiečių kūrinys naudoja kitokį būdą laikui matuoti ir jis gali pakeisti sekundės trukmę, o tuo pačiu ir minutės ar valandos sampratą. Be abejo, tai žmogui būtų menkai juntami pokyčiai, kadangi laikas ir toliau tekėtų sava vaga.

Iki šiol laikas buvo matuojamas remiantis švytuoklės idėja, tačiau pradėjus kurti atominius laikrodžius laiko matavimo principas pasikeitė. Atominiuose laikrodžiuose iš pradžių buvo stebimas cezio atomo judėjimas pirmyn ir atgal.

Nuo 1967 metų Tarptautinė vienetų sistema (SI) sekundę apibrėžė kaip laiko tarpą, esantį tarp 9192631770 cezio atomo sukeltų mikrobangų signalo sugeneruotų svyravimų ciklų. Tačiau vokiečiams atlikus tyrimus vėliau paaiškėjo, kad laikui matuoti ir atominių laikrodžių tikslumui tinkamesni stroncio atomai, kurie „tiksi“ daug greičiau nei cezio atomai ir gali tiksliau apibrėžti sekundės trukmę.

Vokietijos mokslininkų tvirtinimu, jeigu sekundė būtų apibrėžta stroncio atomų „tiksėjimo“ pagrindu, tai lygiavertėje SI sistemos skalėje sekundė truktų 429,000 milijardo ciklų. Tokie skaičiavimai sumažintų laiko iškreipimą maždaug 0,2 nanosekundės per 25 dienas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(72)
(9)
(63)

Komentarai ()