Kiek sveria Paukščių Takas? Astronomai pagaliau žino atsakymą  ()

Jei nerimaujate, kokios tikslios (ar netikslios) jūsų vonios svarstyklės, pamąstykite apie astrofizikę Gwendolyn Eadie. Jos užsiėmimas – ar, tiksliau, tyrimų sritis – išsiaiškinti visos galaktikos masę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Darbelis, ką ir kalbėti, – ne iš lengvųjų (visomis prasmėmis), bet remdamiesi naujausiais Eadie'ės vertinimais, galime tiksliau įvertinti nemenką Paukščių Tako masę. Jos skaičiavimais, Paukščių Tako galaktikos masė lygi 7×1011 Saulės masių. Kitaip tariant, galaktikos masė tokia pati, kaip 700 milijardų saulių. „O mūsų galaktika nė iš tolo nėra didžiausia galaktika,“ sako Eadie.

Čia vertėtų prisiminti, kad Saulės masė maždaug 330 000 kartų didesnė už Žemės, – 2 nonilijonai kilogramų (tai 2 su 30 nulių).

Taip, skaičiai pašėlę, bet astronominės amsės nustatymas yra svarbus, norint išsiaiškinti, kaip Paukščių Takas atsirado – ir kokia ateitis jo laukia.

„Mūsų galaktikos masės nustatymas padeda geriau suvokti kosmologinį kontekstą“

– Gwendolyn Eadie

„Mūsų galaktikos masės nustatymas padeda geriau suvokti kosmologinį kontekstą,“ Eadie, McMaster universiteto Kanadoje PhD studentė, sakė Michelle Z. Donahue iš National Geographic. „Galaktikų tyrinėtojai aiškinasi, kaip galaktikų masė susijusi su jų evoliucija. Geriau žinodami, kokia Paukščių Tako masė, geriau suprasime, kaip jis, bei kitos galaktikos formuojasi ir vystosi.“

Tokiuose skaičiavimuose reikia į daug ką atsižvelgti. Galaktikos masė susideda iš visų jos žvaigždžių, planetų ir jų palydovų masių, dar dujų, dulkių ir kitos kosminės medžiagos masės. Ir tai tik regima materija – nepamirškime ir tamsiosios materijos, apie kurią vis dar labai mažai težinome, bet ji, mokslininkų manymu, gravitaciškai veikia ir visą netamsiąją materiją.

„Tai, kad esame galaktikos viduje, kelia tam tikrų sunkumų“

– Gwendolyn Eadie

Lyg to būtų maža, netgi regimų objektų skaičiavimus apsunkina faktas, kad esame supami materijos, kurią bandome išmatuoti.

„Tai, kad esame galaktikos viduje, kelia tam tikrų sunkumų,“ Eadie sakė Timui Radfordui iš The Guardian. „Mūsų perspektyva heliocentriška: viską regime iš mūsų Saulės padėties galaktikoje (ir judėjimo per ją) perspektyvos. Matuojant kitų Paukščio Tako objektų judėjimą ir poziciją, svarbu atsižvelgti ir į Saulės judėjimą bei poziciją.“

Drauge su kolega ir prižiūrėtoju Williamu Harrisu, Eadie sukūrė naują kamuolinių spiečių – sferinių žvaigždžių sambūrių, besisukančių apie galaktikos branduolį – judėjimo ir greičio apskaičiavimo būdą.

Naujoji technika, padedanti užpildyti kai kurių kamuolinių spiečių iki šiol nežinotus greičius ir padėtis, tyrėjų įsitikinimu, suteikia tiksliausią bendros galaktikos masės vertinimą. Anksčiau, kol nebuvo pateiktas 700 mlrd s.m vertinimas, vertinimai svyravo nuo 100 milijardų iki trilijono Saulės masių.

„Mūsų vertinimu, tamsioji materija sudaro ~88 procentus Paukščių Tako masės.“

– Gwendolyn Eadie

„Taipogi galime palyginti suskaičiuotą bendrą Paukščių Tako galaktikos masę su regimosios materijos mase ir taip gauti numanomą tamsiosios materijos masę,“ Eadie dėstė The Guardian. „Mūsų vertinimu, tamsioji materija sudaro ~88 procentus Paukščių Tako masės.“

Skaičiavimai buvo pristatyti kasmetiniame Kanados astronomijos draugijos susitikime ir pateikti The Astrophysical Journal.

Tyrimas kol kas nebuvo priimtas publikavimui, tad teks luktelėti, kol jis bus peržiūrėtas, recenzuotas, kol galėsime jį įrašyti į vadovėlius, bet jis jau dabar susilaukė astrofizikų bendruomenės pagyrų.

„Labai nelengva išsiaiškinti, kuria kryptimi ir kokiu greičiu skrieja kamuoliniai spiečiai. Apjungti visus šiuos duomenis į nuoseklų Paukščių Tako modelį – tikras iššūkis,“ pažymėjo tyrime nedalyvavęs Alanas McConnachie iš Herzbergo astrofizikos instituto Kanadoje, National Geographic. „Šis darbas – didelis žingsnis link galimybės užtikrintai teigti, kad žinome, kokia iš tiesų mūsų gimtosios galaktikos masė.“

Peter Dockrill
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()