Tai bent ešerys! Puola narus ir vienu kąsniu doroja ryklius (Video)  (2)

Atlanto vandenyne, prie koralinių rifų plaukioja ešerių šeimos žuvys savo dydžiu labiau primenančius „Volkswagen Beetle“ automobilius. Tai – gruperiai. Dėl savo dydžio natūralių priešų gamtoje praktiškai neturinčios žuvys, todėl nesibaiminančios nei čiupti narui už kojos, nei užpulti ant meškeriotojų kabliukų papuolusius ryklius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruperiai – didžiausios rifinės žuvys. Pavyzdžiui, didysis atlantinis gruperis gali pasiekti 2,5 metro ilgį ir beveik 200 kg svorį. Galijotinis gruperis – dar didesnis, šis milžinas gali būti 3 metrų ilgio ir daugiau kaip 350 kg svorio. Didžiausias kada nors sugautas šios rūšies atstovas svėrė 363 kilogramus.

Gruperiai maitinasi kitomis žuvimis, vėžiagyviais, kalmarais, aštuonkojais ir viskuo kitu, kas yra gyvas ir kas pasitaiko panosėje. Jų grobiu tampa stambios žuvys.

Tai matyti ir šiame vaizdo įraše, kai žvejys prie katerio prisitraukia maždaug metro ilgio ryklį, bet tuomet jį vienu kąsniu sudoroja pasirodęs gruperis:

Gruperiai dėl savo įspūdingų gabaritų nieko nebijo, be to, kaip ir mūsiškiai ešeriai, yra labai smalsūs. Tad jie dažnai sukinėjasi pakrantėje, prie tiltų molų, suka ratus aplink žvejų katerius.

Meškeriotojams surasti ir priversti gruperius kibti nėra labai sudėtinga – tiesiog imamas įspūdingo dydžio masalas ir leidžiamas priešais gruperį. Tačiau visai kas kita, kai užkibusią žuvį tenka traukti. Tam reikia ir itin galingų įrankių, ir jėgos, ir daugybės ištvermės:

Parengta pagal Kablys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(4)
(19)

Komentarai (2)