Netikėtas radinys: gintare – 99 mln. metų senumo dinozauro-paukščio sparnai  (2)

Mokslininkai žurnale publikavo savo atradimą apie gintare išsilaikiusią 99 mln. metų senumo mažylio dinozauro sparnų fosiliją. Taip puikiai išsilaikiusi ir tokia sena fosilija randama itin retai, skelbia businessinsider.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad sparnai priklausė enantiornitams – grupei tarpinių dinozaurų, kurie priminė šių dienų paukščius.

Gyvūno sparnai pateko į medžių sakus, kurie virsdami gintaru padengė ir išsaugojo juos kur kas efektyviau, nei dauguma žinomų fosilizacijos procesų.

„National Geographic“ skelbia, kad gintaras, kuriame išsaugotos gyvūno fosilijos, buvo rastas Mianmare (Birma), iš jo buvo gaminami papuošalai.

 

Viename fosilizuotame sparne matyti rudos ir baltos paukščio plunksnos. Paukščių sparnai nuo odos ar raumenų iki individualių plunksnų mikrostruktūrų primena šių dienų paukščius.

Įprastinių fosilizacijų procesų metu plunksnos išnyksta ir lieka tik sunkiai interpretuojami jas supusių uolienų atspaudai, o šįkart sparnai išsaugoti itin puikiai.

Įdomu tai, kad senovės dinozauras-paukštis galėjo į sakus patekti dar būdamas gyvas. Išsaugotos nagų žymės aplink sparnus leidžia daryti prielaidą, kad prieš sukietėjant gintarui vietovėje įvyko kažkas netikėto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(1)
(37)

Komentarai (2)