Australiškas galvosūkis: kodėl Žaliajame kontinente šalia kelio riogso štai tokios dvimetrinės liniuotės?  (3)

Matuoja kengūrų šuolio aukštį, ar ką? Ir vis dėlto... Šis klausimas keliautojų smegenis džiovina visos kelionės automobiliais po Vakarų Australiją metu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-07-15 Australiškas galvosūkis: kodėl Žaliajame kontinente šalia kelio riogso štai tokios dvimetrinės liniuotės?  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir iš tikrųjų, įsivaizduokite: važiuojate sau idealiu asfalto keliu per krūmynais apaugusias beribes pusdykumes ir staiga... nei iš šio, nei iš to šalikelėje stovi štai tokia (žr., titulinę iliustraciją) dviejų metrų aukščio liniuotė. Daugiau aplink visiškai nieko – tik krūmai, asfalto danga, jūsų automobilis ir ta nelemta vertikali liniuotė.

Šią keistenybę Australijoje pastebėjęs keliautojas S. Anaškevičius  prisipažino, kad patys šios mįslės taip ir neįminė – teko klausinėti vietinių.

Atsakymo būta labai netikėto. Pasirodo, liniuotė rodo, nepatikėsite – brastos gylį. Taip, brastos. Nuo kada pusdykumėse brastos?

Pasirodo, Australijoje ne viskas taip tiesmuka, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Kartais čia būna potvynių. Kartais. Labai retai. Bet jei jau upės išsilieja iš krantų, tai išsilieja taip, kad per mažai nepasirodys.

Žodžiu, beveik visai kaip per potvynius Nemuno deltoje – tik keliautojams čia pagelbėja ne ratuotos amfibijos, o kampuotos liniuotės.

Statyti tiltų vienai dienai per metus ar net per kelerius metus niekas nepradės. Tad žemumose vietoj tiltų šalikelėse riogso štai tokios liniuotės. Jei kelias apsemtas, liniuotė rodo vandens lygį. O tada jau vairuotojui spręsti – ryšis jis nerti ar ieškos kito kelio. Beje, liniuotės statomos giliausioje apsemto ruožo vietoje.

Beje, vietiniai pasakoja, kad sunkvežimių ir vilkikų vairuotojai per potvynius nesibaido ir 0,5 metro gelmės. Kartais apsiima per brastą pertempti ir lengvąjį automobilį. Autobusų vairuotojai keleivių bagažą perkelia į autobuso saloną ir neria stačia galva. Panašiai kaip jų kolegos Ekvadore.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(60)
(6)
(54)

Komentarai (3)