Sibire tikrai pradėjo „banguoti žemė“: pildosi niūrios mokslininkų prognozės (Video)  (27)

Jau rašyta apie milžiniškus kraterius, atsiveriančius lygioje vietoje, ir kaip vieno kraterio gimimo metu nuaidėjo sprogimas, kuris buvo girdimas 70-100 kilometrų atstumu. Šį reiškinį irgi tikriausiai reikėtų pridėti prie tų, kurie yra neįprasti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-07-26 Sibire tikrai pradėjo „banguoti žemė“: pildosi niūrios mokslininkų prognozės (Video)  (27)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl žemė banguoja it koks tramplinas? Remiantis „Siberian Times“, mokslininkai galutinio atsakymo dar nepateikia. Gali būti, kad ir šį reiškinį, ir kraterių atsiradimą lėmė tos pačios ar panašios priežastys: neregėtai šiltas Arkties regionuose besilaikantis oras, kuris po truputį tirpdo amžinąjį įšalą.

Kai amžinas įšalas atsileidžia ir dirvožemis suminkštėja, skystas metanas, kuris paprastai yra užšalęs po viršutiniais žemės sluoksniais atsileidžia, įgauna dujinį pavidalą. Vaizdo siužete užfiksuota būtent tai: po viršutiniu žemės sluoksniu yra negalinčių išsiveržti dujų talpykla.

Mokslininkų komanda atrado dar apie 15 tokių „banguojančios žemės“ lopinėlių, kuriuos pradūrę jie išties rado metano ir anglies dioksido dujų mišinį.

Metanas ir anglies dioksidas yra šiltnamio efektą sukeliančios dujos, sulaikančios šilumą atmosferoje. Vienas tyrimas yra atskleidęs, kad jei Žemėje esančios amžino įšalo vietos atsileistų, tai šių dujų būtų išskirta tiek, kad išmetamo anglies dioksido kiekis padvigubėtų.

Keistas žemės elgesį Sibiro tundroje tikriausiai lemia klimato pokyčiai, ir kuo daugiau tokių keistų reiškinių rasis pasaulyje, tuo daugiau problemų kils.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(84)
(7)
(77)

Komentarai (27)