Fantastiška inžinerija artėja prie realybės: Japonija pradės tikro kosminio lifto bandymus  (7)

Į orbitą iškeliančio kosminio lifto idėja – viena iš seniausių mokslinės fantastikos koncepcijų, bet Japonijos mokslininkų pastangomis ši fantastiška inžinerija pagaliau gali tapti realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minipalydovas STARS-C (Space Tethered Autonomous Robotic Satellite-Cube) kitą mėnesį skris į Tarptautinę kosmoso stotį ir jo dizainas bus ateities kosminių liftų prototipas.

Kai STARS-C bus nugabentas – dar nenustatytu metu, Šiaurės pusrutulyje baigusis vasarai – jo kūrėjai iš Shizuoka universiteto jį išbandys: palydovas pasidalins į du 10 cm kubus ir tarp jų išvynios ploną 100 metrų ilgio kevlarinį saitą.

Jei kosminio lifto planai kada bus įgyvendinti, tokiu superstipriu saitu iš Žemės vieną dieną bus keliami žmonės ir atsargos, taigi, tokie testai padės išsiaiškinti, ar toks projektas iš viso įmanomas.

Palydovą sukūrė Yoshiki Yamagiwa ir Masahiro Nomi, sugalvoję koncepciją 2014 ir pateikę savo idėją Japonijos kosmoso tyrimų agentūrai (Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA). STARS-C bus paleistas iš TKS Kibo modulio, priklausančio JAXA.

„Palydovai, ištęsus saitą, juda ne tik vertikaliai, bet ir horizontaliai,“ sakė Yamagiwav The Asahi Shimbun. „Norint tiksliai kontroliuoti palydovą kosmose, duomenys turi būti renkami nuodugniai, tad šį kartą tikimės viską atlikti tinkamai.“

Ankstesnis mikropalydovo eksperimentas, vykdytas Kagawa universiteto mokslininkų, šiuo aspektu nepavyko, nesurinko pakankamai duomenų, kad jie būtų galima panaudoti.

Kontaktas su STARS-C ir palydovo kontrolė bus vykdoma mėgėjiško radijo dažniais, ir todėl komanda prašo mėgėjiško radijo operatorių padėti rinkti signalus.

2,66 kg sveriantis STARS-C, taip pat padės mokslininkams tyrinėti kosmoso šiukšlių pašalinimo ir atmosferos paribio būdus – jei jis negalės kelti žmonių į orbitą, tai bent jau galėtų gaudyti skrajojančias kosmoso šiukšles.

Kubinių palydovų naudai liudija ir faktas, kad jo sukūrimas tekainavo $98 000, o tai nedaug, turint galvoje įprastines viršdebesines kosminės įrangos kainas.

Jei kosminio lifto koncepcija jums nežinoma, tai ji yra būtent tai, kas ir atrodo: bokštas ar kranas, kuriuo būtų galima žmones iš Žemės pakelti į kosmosą ir nuleisti juos atgal. Pagrindinį atsvarą (šiuo atveju STARS-C) ir jo trosą laikytų besisukančios planetos išcentrinė jėga.

Gal tai skamba neįtikėtinai, bet jei mokslininkams tai pavyks, veikiantis kosminis liftas sukeltų revoliuciją kosmonautikoje, pakeistų pakilimo į orbitą būdą, naudojant daug mažiau kuro ir daug pigiau, nei dabar naudojamomis raketomis. Lauksime STARS-C bandymų rezultatų.

David Nield
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(47)
(2)
(45)

Komentarai (7)