Paprastas testas padės išsiaiškinti, ar esate psichopatas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Berserkas 2016-08-01 13:49
Aš psichopatas.
bahuriux 2016-08-01 17:53
Aš pagalvojau taip, antru atveju. Jei nekiši nagų nei prie nieko tai neliksi kaltas ir niekas negalės taves apkaltinti, o jei kąžką vieną vietoj kitų 5 nustumsi numirti, tai didelė tikimybė jog būsi užtasytas po teismus ir blogai baigsi savo dienas už tyčinę žmogžudystę. Nieko nedarydamas galėsi pasiaiškinti tipo man buvo šokas "sustingau iš baimės", ar kažkas tokio, niekas negalės tiesiogiai apkaltinti, kad nieko nesiėmiai kad išgelbėtum daugiau gyvybių, paaukodamas vieną. Beja beveik taspats galioja ir pirmu atveju, nekiši nagų išlipsi sausas iš balos, nebent pats esi atsakingas už traukinių eismo saugumą ir nuo taves jis tiesiogiai priklauso, tada, taip aukočiau 1 vietoj 5 žmonių, nes toks ir turėtu būti profo darbas šioje situacijoje. Ar aš psichopatas, ar perdaug racionalus, o gal savanaudis, o gal savanaudis, neturintis empatijos ir dar psichopatas?
Jzps 2016-08-01 19:28
Pagalvoti kaip pasielgtum ir taip pasielgti nėra tas pats.
trapecijus 2016-08-01 20:05
Kol kas tai didžiausia nesąmonė, kurią teko technologijos.lt skaityt...
Kyborg 2016-08-01 20:10
O kodėl išvis reikia aukot nekaltą,, kad išsaugot kaltuosius? Kuo tas vienas nusikalto, kad penkiese atsidūrė prieš atriedantį traukinį?
Simplicity 2016-08-01 21:03
. Tiesiog imi ir renkiesi iš duotų variantų, o ne susigalvoji krūvą savų ir tarp jų pasiklysti. Į šį testą reikia žiūrėti taip pat paprastai, kaip ir į apsilankymą pas šeimos gydytoją patikrai: prašo giliai įkvėpt— giliai ir įkvepi, o ne pradedi greitai trumpais įkvėpimais kvėpuot. Pirmas klausimas (mygtuko paspaudimas lemia tai, žus vienas ar penki) yra kontrolinis— dauguma stengsis išgelbėti penkis. Kaip ir sako psichologas, už empatiją atsakinga smegenų dalis bus rami. Antras klausimas jau atskiria pelus nuo grūdų— tipinis psichopatas nustums žmogų ant bėgių, o empatiški žmonės pradės svarstyti variantus ir tai atsispindės smegenų aktyvume. Antras klausimas gali būti suformuluotas ir taip: „Ar spaustumėte mygtuką, jei jo paspaudimas išgelbėtų penkis jums nepažįstamus, bet nužudytų jums artimą žmogų?“. Psichopatai rinksis nesivadovaudami emocijomis, o normalūs žmonės (normalūs, nes tokių yra dauguma) pradės blaškytis ir tą blaškymąsi kuo puikiausiai atvaizduos tomografas. p.s. Maniakai visada rinksis tą variantą, kuris jiems suteiks didžiausią malonumą.
bahuriux 2016-08-01 22:41
Jei neišeinant iš uždavinio sąlygų, pradėčiau pergiliai analizuoti kas čia kaltas ir kas turi mirti dėl savo kvailumo, o kas ne. Ties abiem užduotim, būtu labai sunku apsispręsti, bet ties antru atveju labiau. Kadangi labiau mėgstu tiesą nei empatiją, labiau logiką, nei jausmus, reiškia mirtu tie kas dėl įvykio yra kaltas. Off topic: Čia nėra lengva dilema, čia taspats kaip ir su automobilių autopilotų programavimų, ką gelbėti vieną vairuotoją, ar nevietoj atsidūrusius pėsčiuosius, kurie patys kalti, kad atsidūrė ant kelio neperėjoj ir neleistinoj vietoj, buvo keletas straipsnių apie tai t.lt. Mano manymu mirti turėtu tas/tie, kas pažeidė taisykles, nes taisyklės tam ir yra kad maksimaliai padidinti visų dalyvių eismo saugumą, jei visi jų laikytusi aukų beveik nebūtu. Vistik autopilotą programuočiau taip, kad tų nevietoj atsidūrusių kėglių numuštų kuo mažiau, galbūt net truputį aukojant automobilio skardas į kokį atitvarą šonu jei nesėdi keleiviai, bet pirmiausiai maksimaliai apsaugant nekaltą vairuotoją ir mašinos keleivius, o kėgliai, kaip jiems pasiseks taip. Šiaip vairuojant mašiną pastoviai skanuoju aplinką ir simuliuoju kelias sekundes į ateitį, palei objektų judėjimą ir jų fizines savybes, ta darau optimizuotai ir greitai, nesu sukėlęs dėl mano kaltės nei vienos avarijos, daug kvailių esu išgelbėjęs, kad jie nepadarytu avarijos dėl jų pačių kaltės nuvažiavęs esu daug gal kokį 12-15 kartų apie žemės rutulį išeitu Bet kai koks pėstysis išlenda netikėtai ir galvojimui nėra nei 0,5s, nesvarbu kaltas ar ne, tai be klausimu kalu ant stabdžių ir bandau išvengti susidūrimo (aišku neužvažiuojant ant bardiurų ar ant kelkraščio, nes tas situaciją pablogintu), nes žinau, kad aš sėdžiu mašinoj (tarsi šarvai tam tikra prasme) aš saugesnis, jei kas ir įkals man į galą, nieko man neatsitiks, skardos sugers smūgio energiją, bet kėglis bus sveikas. Na maždaug šitaip mastau visada.
Berserkas 2016-08-01 22:43
Štai kodėl taip maloniai įsivaizdavau tavo komentarą.
kionig 2016-08-02 00:56
Tai yra moralinė dilema ir nieko nepadarysi. Situacija yra tokia kokia yra ir joje, jos aplinkybėmis reikia priimti sprendimą. Tai nemanau, kad klausdamas kuo nusikalto penki yra atsakymas, kad vienas turi būti išgelbėtas. O gal visgi penki turi būti išgelbėti? https://en.wikipedia.org/wiki/Trolley_problem
Shinigami 2016-08-02 14:23
Straipsnyje neradau testo kuris parodytu ar tu psichopatas. Ten tik moraliniai testai. Kas nuspaus mygtuką ir pasuks traukinį ant vieno asmens? 1) Praktiškas asmuo kuriam gyvybė tik skaičius. Penki geriau nei vienas. 2) Psichopatas kuris jaučia malonumą kai kažkas žūsta dėl jo veiksmų. Tie penki žūtų ne dėl jo, o tas vienas dėl jo veiksmų. O kas nieko nedarytu? 1) Psichopatas kuriam svarbiau žuvusių asmenų kiekis, o ne dėl ko jie žuvo. 2) Praktiškas asmuo kuris nenori, kad dėl jo veiksmų kažkas žūtų. Asmuo kuris nemato skirtumo tarp storulio numetimo nuo tilto ir mygtuko paspaudimo. Jis į abu reaguoja vienodai.
Simplicity 2016-08-02 19:15
Shinigami, geriau atidžiai pažiūrėk video, nes per giliai kapstai ir šiknoj sliekų pradedi ieškot. Konkrečiai video eina kalba apie tai, kaip psichopatai ir normalūs žmonės reaguoja į tas pačias situacijas, ir kaip visa tai atsispindi MR tyrimo metu. Pirmas klausimas kontrolinis, o antru išaiškinami psichopatai— jų smegenų zonos, atsakingos už empatiją ir toliau tyli. Būdamas tame tunelyje ir išgirdęs klausimą tu bandai surasti atsakymą, bet tau net neprasižiojus tyrėjai jau mato, kurios smegenų dalys dirba. Iš esmės, tai pats straipsnis yra kvailas, nes visada galima galvoti viena, o sakyti visai ką kitą. Kol nesi prijungtas prie „mintis skaitančių“ aparatų, tol į klausimus gali atsakinėti taip kaip reikia. Tik įkišus apklausiamąjį į MR tomografą galima sužinoti ar jis nesideda tuo, kuo nėra.
pirmyn 2016-08-02 22:04
Pasirinkimo variantai nėra geri: paspaudęs mygtuką arba nustūmęs ant bėgių darai kriminalinį nusikaltimą, už kurį sėsi ilgiems metams, nedarydamas nieko nesi kaltas dėl situacijos.
Donattello 2016-08-03 02:25
jeez, čia nėra kada svarstyti, kas gresia tau, kiek sėsi jei pastumsi. Ką sakysi jei nieko nedarysi. Turit sekundę. Tiesiog trumpai/ - 5 guli ant begiu - leidi suvažinėti ar spiri nepažystamą storuli po ratais. Pirma mintis stumti po ratais - gelbėji 5. Juo ilgiau galvoju juo labiau linkstu link to kad nedaryti nieko ir kaip sakant patys kalti kad žuvo.