Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2016–08–01)  ()

  1. plastikinių maišelių mažėja;
  2. antibiotikai nosyje;
  3. gydomi širdies randai;
  4. kuras iš CO₂ ir šviesos;
  5. vegetariški mėsainiai ant bangos;
  6. ličio–deguonies baterijos;
  7. kas pasaulyje aukščiausi;
  8. Solar Impulse baigė kelionę;
  9. nauja banginių rūšis;
  10. nauja medžiaga.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-08-01 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2016–08–01)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
Po 5 p mokesčio įvedimo, plastikinių maišelių Anglijoje sunaudojama 85% mažiau

Preliminariais vertinimais, vienkartinių plastiko maišelių naudojimas po 5 pensų mokesčio įvedimo praėjusį spalį sumažėjo daugiau nei 85%.

the Guardian

2:
Vokietijos mokslininkų komanda atrado galingą antibiotiką, gaminamą žmogaus nosyje gyvenančių bakterijų.

Žurnale Nature publikuotas atradimas buvo padarytas, kai tyrėjai išsiaiškino, kad 30 procentų žmonių nosyse yra Staphylococcus aureus bakterijų, o 70% – nėra. Atidžiau ištyrę, šie mokslininkai žmogaus nosyje aptiko kitą bakteriją, Staphylococcus lugdunensis, kuri auksinį stafilokoką tramdo savo pačių gaminamu antibiotiku.

nature

3:
Bandymai su kamieninėmis ląstelėmis rodo, kad pažeistas širdies audinys gali būti atkurtas

Nuo širdies ligų kenčiantiems žmonėms viltį teikia naujas tyrimas, rodantis, kad pažeisti širdies audiniai gali būti atkuriami, kamieninių ląstelių injekcijomis į širdį operacijos metu. Nedidelio masto tyrimas, publikuotas Journal of Cardiovascular Translational Research, stebėjo 11 pacientų, kuriems šuntavimo operacijos metu į širdis, netoli infarkto paliktų randų, buvo suleistos kamieninių ląstelių injekcijos.

the Guardian

4:
Saulės elementai iš oro CO₂ ir šviesos gamina kurą

Ilinojaus universiteto Čikagoje tyrėjai sukūrė saulės elementą, kuris, naudodamas tik saulės energiją, pigiai ir efektyviai verčia atmosferos anglies dvideginį į angliavandenilinį kurą. Išradimas aprašytas liepos 29-osios Science numeryje ir jį finansavo JAV Nacionalinis mokslų fondas.

EurekAlert!

5:
McGill maisto mokslų studentai laimėjo prizą už augalinį mėsainį ir maistingą troškinį

Kasmetinė Maisto technologijų instituto konferencija yra didžiausias pasaulyje maisto mokslo profesionalų sambūris, ir laikomas pagrindiniu maisto produktų kūrėjų įvykiu.

McGill Reporter

6:
Naujos ličio – deguonies baterijos daug efektyvesnės ir ilgaamžiškesnės

Nauja chemija gali padėti įveikti pagrindinius ličio – oro baterijų trūkumus. Naujo tipo ličio – deguonies baterija, kurioje naudojamos ličio oksido stiklo nanodalelės, gali suteikti daugiau energijos, labai pagerinti stabilumą ir energijos efektyvumą, praneša MIT mokslininkai.

www.sciencedaily.com

7:
Olandų vyrai – aukščiausi pasaulyje

Tyrimas rodo, kad aukščiausi yra olandų vyrai ir latvių moterys. Vidutinis olando ūgis dabar yra 183cm, o latvių moterų – 170cm. Žurnale eLife publikuotas tyrimas nagrinėja augimo tendencijas 187 šalyse nuo 1914 metų.

BBC News

8:
Solar Impulse baigė istorinę kelionę aplink pasaulį

Solar Impulse lėktuvui nusileidus Abu Dabyje, buvo baigtas pirmasis saulės energija varomas skrydis aplink pasaulį. Šiame etape lėktuvą pilotavęs Bertrandas Piccardas, jį saugiai nuskraidino iš Egipto sostinės Kairo į JAE.

BBC News

9:
Aliaskoje rasta paslaptinga nauja banginių rūšis

Kaip ir daugelis gerų paslapčių, šioji prasidėjo nuo lavono, bet aptariamas kūnas buvo 7,3 metrų ilgio. Palaikaibuvo išplauti į pakrantę 2014 metų birželį, Pribilovo salose, mažoje uolų ir žolės oazėje vidury Beringo jūros.

National Geographic News

10:
Nauja medžiaga gali pasitarnauti superlaidumui

Mokslininkai ne vieną dešimtmetį stengiasi paversti vandenilį metalu. Metalo būsenos vandenilis – šventasis medžiagų mokslo gralis, nes jis galėtų būti naudojamas superlaidininkams, medžiagoms, kuriose elektronų srautas nepatiria jokio pasipriešinimo, tad elektros perdavimo efektyvumas padidėja daug kartų.

Phys

wakelet.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()