Štai kur veisiasi Kinijos drakonai: atskleistos visos paslaptingiausios skylės paslaptys (Video)  ()

Kokių tik stebuklų galima aptikti mūsų gimtoje Žemėje. Štai su vienu iš jų iki šiol rimtai pavargo mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie stebuklingą vietą Pietų Kinijos jūroje legendos buvo pasakojamos dar 16 amžiuje. Klasikinėje to meto kinų novelėje bedugnė mėlyna įgriuva buvo tikra didvyrio ginklo – auksinės kuokos – atsiradimo vieta.

Tradiciškai Kinijos mėlynoji skylė vadinama Longdong, išvertus iš kinų kalbos tai reikštų „Drakono skylė“. Ir „Drakono skylei“ pavyko ilgus šimtmečius išsaugoti savo tikrojo gylio paslaptį.

Tik paskutinis Kinijos mokslininkų tyrimas, prasidėjęs dar pernai kovą, pagaliau padėjo išsiaiškinti įgriuvos gylį. Tyrimams panaudoti ir povandeniniai gylį galintys išmatuoti robotai.

Suskaičiuota, kad Kinijos Xicha salų koralų rife esanti skylė yra net 300 m ir 89 cm gylio. Dar šiek tiek ir ji būtų kone tokio gylio, koks yra Vilniaus televizijos bokšto aukštis – pastarasis į dangų stiebiasi net 326 metrus.

Skylė yra net 100 metrų gilesnė, nei prieš tai giliausia povandenine įgriuva laikyta 202 metrų gylio skylė Bahamuose, Ilgojoje saloje.

Beje „Drakono skylės“ skersmuo viršuje siekia net 130 metrų. Viršutiniuose skylės sluoksniuose gyvena kone 20 žuvų ir kitų vandens gyvių rūšių, o štai jau 100 metrų gylyje beveik nėra deguonies, todėl giliau mėlynojoje akyje gyvybė praktiškai negali egzistuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(32)
(5)
(27)

Komentarai ()