TOP 10: atrinktos planetos, labiausiai panašios į Žemę  ()

Teleskopas „Kepler“ mokslininkams pristatė tūkstančių egzoplanetų sąrašą, o dabar mokslininkai iš jo atrinko dešimt planetų, kuriose galbūt galima gyventi žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad atrinktų jas, mokslininkai iš visų tūkstančių privalėjo išsirinkti kelių šimtų – 216 – planetų sąrašą. Keli šimtai planetų atitiko visus reikalavimus, kad jose galėtų būti skysto vandens. Tada buvo atrinkta dvidešimt, o iš šio skaičiaus palikta dešimt pačių potencialiausių „Žemių“.

Jos ne tik gali turėti vandens, bet ir yra sudarytos iš uolienų lygiai taip kaip mūsų planeta.

Iš straipsnio, kurį mokslininkai publikuos pasirodysiančiame astrofizikos žurnale, aiškėja, kad kelios planetos yra ypatingai artimos Žemei.

Top 10 sąrašas:

  1. Kepler 186-f
  2. HD 209458 b (dar vadinamas "Osiriu")
  3. Kepler-11
  4. Kepler-16b
  5. 51 Pegasi b
  6. CoRoT 7b 
  7. Kepler-22b 
  8. Kepler-10b 
  9. Kepler-444
  10. 55 Cancri e

Įsidėmėtina planeta yra Kepler 186-f, kuri mokslininkams neduoda ramybės jau kelerius metus. Tai, kad planetos gali būti gyvenamos, dar nereiškia, kad žmonės galėtų ten laisviausiai gyventi. Tačiau mokslininkai guodžiasi, kad kažkada ir Žemėje žmonės nebūtų išgyvenę, nes čia nebuvo deguonies.

„Jei mes vertintume tai, kaip atrodė Žemė prieš 3 mlrd. metų, tai tikrai galėtume pasakyti, kad gyvybei rastis šansų buvo mažai: planetoje nebuvo deguonies“, – sakė San Francisko (Jungtinės Amerikos valstijos, JAV) valstijos universiteto mokslininkas, studijos vadovas Stephenas Kane'as.

Savaime suprantama, kol kas šios planetos tikrai nėra tokios, kad nukeliavę į jas mes galėtume nusiimti šalmus.

Kitas mokslininkų žingsnis – atidžiau įvertinti planetas kandidates atskirai, vieną po kitos ir galiausiai nuspręsti, kurioje planetoje galėtų atsirasti gyvybė.

Šios 10 planetų parodė, kad tikimybė atrasti gyvenamą planetą egzistuoja ir kad galimybių dar padaugės, kai „Kepler“ pristatys daugiau tyrimų rezultatų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: