Tyrimas atskleidė, kad tinginiai bent vienu aspektu kur kas pranašesni už aktyvius žmones  ()

Nustatyta, kad daugiau mąstantys žmonės žymiai pasyvesni už tuos, kurie galvoja mažiau. Kitaip tariant, protingi žmonės tingi ir mažiau juda, skelbia „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV mokslininkų atlikto tyrimo išvados pagrindžia idėją, kad didelį intelekto koeficientą turintys žmonės ne taip greitai praranda susidomėjimą kokia nors veikla, o tai reiškia, kad jie daugiau laiko praleidžia paskendę savo mintyse.

Aktyvūs žmonės mieliau užsiima fizine veikla, nes jų protą stimuliuoja ne kas kitas, o išoriniai dirgikliai. Tokiu būdu šie žmonės arba bando pabėgti nuo savo minčių, arba tiesiog jiems gana greitai pasidaro nuobodu.

Floridos „Gulf Coast“ universiteto mokslininkai tyrime sutikusiems dalyvauti savanoriams nurodė atlikti klasikinį testą, skaičiuojantį jau tris dešimtmečius.

Mąstymą skatinančiame klausimyne savanorių prašyta įvertinti, kaip stipriai jie pritaria tokiems teiginiams kaip „Man labai patinka užduotys, reikalaujančios rasti naujų problemų sprendimo būdų“ arba „Galvoju tik tiek, kiek konkrečią akimirką privalau“.

Antrojo etapo metu mokslininkai, kuriems vadovavo Toddas McEloy, iš visų savanorių pasirinko 30 „mąstytojų“ ir 30 „nemėgstančių mąstyti“. Ateinančias septynias dienas abejų grupių nariai ant riešo segėjo specialų prietaisą, kuris fiksavo jų judesius ir fizinę veiklą.

Duomenys buvo siunčiami į kompiuterį, kuris įvertino, koks buvo šių konkrečių žmonių fizinis aktyvumas. Gauti rezultatai atskleidė, kad daugiau mąsčiusi grupė buvo mažiau aktyvi nei tie, kurie mintims skyrė mažiau laiko.

Tyrimo, kurio išvados skelbiamos specializuotame leidinyje „Journal of Health Psychology“, įžvalgos ekspertų vertinamos kaip itin svarbios ir informatyvios. Įdomu tai, kad savaitgaliais gauti duomenys kaip reikiant nustebino – jokio skirtumo abejų grupių fiziniame aktyvume nepastebėta. Mokslininkai negalėjo to paaiškinti.

Tyrėjai teigia, kad, remiantis gautomis išvadomis, galima teigti, kad mažiau laiko mąstymui skiriantys žmonės greičiau pajunta nuobodulį, todėl savo laiką užpildo fizine veikla.

Ekspertai perspėja – protas ir su ja siejama tinginystė gali pakenkti, nes fizinė veikla dar niekam nepakenkė. T. McEloy sakė: menkiau fiziškai aktyvūs žmonės, kad ir kokie protingi bebūtų, turėtų daugiau judėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai ()