Ir vyrų vaisingumas turi savo „galiojimo laiką“  ()

Įprasta manyti, jog tik moterims turi rūpėti jų biologinis laikrodis, o štai vyrai vaikų susilaukti gali bet kada, tačiau užsienio medicinos specialistai praneša, jog laikas susipažinti su Y kartos atstovais – vyrais, kurie galvoja apie šeimos pagausėjimą dar iki sukuriant šeimą ir rūpinasi savo vaisingumo išsaugojimu bei, tam tikrais atvejais, užsišaldo spermą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvoje apie nevaisingumą kalbama išskirtinai per moteriškąją liniją, o štai keli Didžiosios Britanijos vyrai išdrįso kalbėti jautria ir subtilia tema bei papasakoti savo istorijas leidiniui „The Guardian“.

Žinia apie tikimybę neturėti vaikų pakeitė poros planus

Mylesui Eltonui iš Didžiosios Britanijos buvo tik 21 metai, kai gydytojai jam pranešė, jog vaikų jis gali neturėti visai. Tuo metu jis buvo prieš metus vedęs savo mokyklos laikų mylimąją Eriną. Pora vaikų planavo susilaukti kiek vėliau, tačiau sužinojęs, jog vaikystėje patirtos gydymo komplikacijos gali lemti vaisingumo sutrikimus,

Mylesas nutarė išsitirti. Tyrimai, kaip pasakoja Mylesas, pakeitė jo gyvenimą – buvo vos 15 proc. tikimybė, jog vyras ateityje galės susilaukti atžalos.

Gydytojai patarė šeimai neatidėlioti tėvystės, nes laikui bėgant tikimybė susilaukti vaikų vis mažėtų: „Jūs jauni ir jaunystė šioje situacijoje yra Jūsų sąjungininkė. Didžiausia tikimybė pastoti yra dabar, kuo ilgiau lauksite – tuo labiau ji mažės, – specialisto žodžius prisiminė Mylesas. – Kurį laiką svarstėme tai, ką pasakė gydytojas. Labai norėjome turėti vaikų ir nusprendėme, jog geriau mėginti pastoti dabar nei vėliau, bandyti 10 metų ir vis nusivilti, jei nepavyktų.“

Po 5 mėnesių Erina pastojo – pavasarį pirmagimei Lucy suėjo penkeri. Po 7 mėnesių bandymo pastoti, būdami 24-erių metų sutuoktiniai susilaukė ir antros dukrytės. Dabar 27-erių Mylesas ir Erina tikisi susilaukti trečios atžalos.

Rudenį vyresnėlė Lucy pradės eiti į mokyklą ir neabejotinai Mylesas su Erina bus vieni iš jauniausių tėvų, išlydinčių dukrą į mokyklą. Pora pasakoja, jog aplinkiniai buvo nustebę, sužinoję apie Erinos neštumą, tačiau jie nesigaili taip anksti tapę tėvais.

„Kai turi tai, ko galėjai niekada neturėti, jauti neapsakomą džiaugsmą. Man patinka būti jaunu tėčiu, nors nežinau, ką reiškia susilaukti vaikų vėlesniame amžiuje, taigi skirtumo įvertinti negaliu, tačiau turiu daug energijos ir laiko, kurį skiriu mergaitėms.“

Kai gimė Lucy, Mylesas ir Erina buvo studentai, neturėjo pastovaus darbo, nebuvo įsigiję namo, tad pora nebuvo pasiruošusi taip, kaip daugelis šeimų, kurios pirmiausia siekia karjeros ir finansiškai apsirūpinti, o tik tada galvoja apie šeimos pagausėjimą.

„Nors ir neturėjome viso to, mūsų gyvenimas klostosi sklandžiai, viskas pavyko. Mes nevykstame atostogauti į Europą, neperkame naujų automobilių ir artimiausiu metu neįsigysime namo. Mes auginame vaikus tuo metu, kai daugelis koncentruojasi į karjeros siekimą, uždirba pinigus. Tačiau tam dar turėsime laiko, paauginę vaikus. O kalbant apie šeimos pagausėjimą, situacija buvo priešinga – laukti mums nebuvo naudinga, – sakė jaunas vyras, manantis, kad anksti sužinojęs apie tai, jog gali būti nevaisingas, jis daug laimėjo. – Daugybė vyrų apie savo vaisingumą negalvoja išvis iki tol, kol tampa per vėlu.“

Kenkia amžinai vaisingo vyro įvaizdis

Vyrų nevaisingumo srityje du dešimtmečius dirbantis profesorius Allanas Pacey teigia, jog daugelis žmonių nesupranta, jog lygiai taip pat, kaip ir moterų, vyrų vaisingumas turi savo „galiojimo laiką“: „Nemanau, jog vyrai turi biologinį laikrodį, kaip kad moterys, kadangi vyriškos menopauzės nėra, tačiau vaisingumo sutrikimai vyrams būdingi daug dažniau nei manoma.“

Viešai daug diskutuojama, nevaisingumo problemas priskiriant tik moterims, tačiau tiesa ta, jog porai negalint pastoti, 50 proc. tokių atvejų lemia būtent vyro nevaisingumo sutrikimai. Be to, kaip ir moterims, vyrams su metais vaisingumo problemų daugėja. Specialisto nuomone, jaunajai vyrų kartai sunku įsisąmoninti šią informaciją, ypač kai žiniasklaidoje pateikiama ne viena garsaus vyro, tapusio tėvu vyresniame amžiuje, istorija.

Čarlio Čaplino 11-asis sūnus Kristoferis gimė 1962 m. liepą, kai aktoriui buvo 73. Ruperto Murdocho šešta atžala pasaulį išvydo, kai žiniasklaidos magnatui buvo 72. Pablas Picasso savo jauniausios dukters susilaukė būdamas 67 metų, tokių pačių metų pirmojo tėvystės džiaugsmas aplankė aktorių Styvą Martiną. Rodas Stiuartas pirmąkart tėvu tapo vos aštuoniolikos, o aštuntosios atžalos sulaukė būdamas 66 metų.

Po 35 metų blogėja reprodukcinės vyro savybės

Vis tik, tai daugiau išimtys nei taisyklė, teigiama „The Guardian“ straipsnyje. Kai kurie vyrai susilaukia palikuonių vyresniame amžiuje, tačiau tai reti ir išimtiniai atvejai, kurie, deja, dažnam vyrui leidžia pervertinti savo reprodukcines savybes, pastebi Londono „Imperial” koledžo ir „Hammersmith“ ligoninėje dirbanti gydytoja endokrinologė Channa Jayasena.

„Man atrodo, jog dėl tokių skambių istorijų yra atsiradęs amžinai vaisingo vyro įvaizdis, vyro amžiaus poveikis vaisingumui įtakos neturi. Visi gerai žino, jog moters gyvenimą iš dalies reguliuoja biologinis laikrodis ir būtent dėl to jos anksčiau nori santuokos ir vaikų, o štai vyrai gali susitelkti tik į karjerą ir tik pasiekę aukščiausią laiptelį, vesti ir susilaukti atžalų, o vėliau, galbūt, ryžtis ir antrai santuokai bei joje turėti atžalų“,– mano gydytoja.

Realybė truputį kitokia nei rodoma filmuose ar žiniasklaidoje pateikiamos garsenybių gyvenimo istorijos, pastebi endokrinologė. Nuo 35 metų su vyro amžiumi keičiasi ir jo gyvenimo būdas bei tam tikri procesai organizme, blogėja reprodukcinės vyro savybės, o tai gali tapti pagrindiniu veiksniu, lemiančiu pastojimo sėkmę. Tyrimai atskleidė, jog sulaukę 35 metų vyrai yra dvigubai mažiau vaisingi nei iki 25 metų.

27-erių britas užsišaldė spermą

Prieš penkerius metus 27 metų Hario vaisingumo tema nedomino nė trupučio. Iš Esekso kilęs vaikinas į gydytojus kreipėsi, pajutęs skausmą sėklidėje, o prieš du metus jam buvo diagnozuota varikocelė – sėklidės venų išsiplėtimas, trukdantis veninio kraujo tekėjimui iš sėklidės.

„Jei atvirai, niekada negalvojau, jog vyrai gali turėti nevaisingumo problemų, tačiau esu girdėjęs apie moterų vaisingumo sutrikimus. Kai sužinojau, jog varikocelės gydymui reikalinga operacija, kuri gali paveikti mano vaisingumą, nusprendžiau užsišaldyti spermą. Man buvo 26-eri. Esu tikras, jog pasielgiau teisingai, nes ateityje tikrai noriu turėti vaikų. Dabar man ramu, net jeigu ir prireiks daugiau operacijų, žinau, jog mano vaisingumas yra išsaugotas“, – pasakojo Haris.

Apie savo sprendimą jaunas vyras kalbėjosi su savo šeimos nariais ir artimiausiais kolegomis, kurie pastebėjo, jog Hario dažnai nebūna darbe, tačiau kitiems pažįstamiems nepasakojo: „Apie tokius dalykus nekalbama, nors manau, jog reikėtų. Juk draugų, pažįstamų rate gali būti tokių, kurie sulaukę 35 metų supras negalintys turėti vaikų, o jeigu kalbėtumėmės tokiomis temomis, jie žinotų, jog galima, o kartais ir reikalinga, apsilankyti pas specialistą, išsitirti ir tokiu būdu laiku sužinoti apie vaisingumo sutrikimus.“

Paklausta, ar ateityje daugiau jaunų vyrų ryšis šaldyti spermą, vyrų vaisingumo klinikos specialistė, gydytoja Sheryl Homa sako: „Nors dalis tabu, susiję su vyrų vaisingumu nyksta, vis dar vyrauja pernelyg išpūstos diskusijos moterų nevaisingumo tema. Mano praktikoje buvo ne vienas atvejis, kai ilgą laiką pastoti negalinti pora apsilanko pas gydytoją tik tam, jog būtų ištirta moteris. Taip pat, tiek žiniasklaidoje, tiek daugelyje vaisingumo klinikų galime pamatyti asmenines, su nevaisingumu susidūrusių žmonių, istorijas. Atkreipkite dėmesį – šias istorijas pasakoja tik moterys. Dėl to, mano įsitikinimu, prireiks laiko, kol apie nevaisingumą pradės kalbėti ir juo rūpintis vyrai.”

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()