Įvardintas Žemės magnetinių polių apsikeitimo terminas  ()

JAV mokslininkai nustatė Žemės geomagnetinių inversijų (magnetinių polių apsikeitimo) periodiškumą. Remiantis jų darbu, galima prognozuoti šio įvykio terminą. Tyrimas publikuotas arXiv.org svetainėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip parodė mokslininkai geomagnetinės inversijos vyksta maždaug kas 26 milijonus metų. Pastarąjį kartą tai įvyko maždaug prieš 700 000 metų. Taigi, geomagnetinės inversijos reikėtų tikėtis maždaug po 25 mln metų.

Savo tyrėjai apdorojo pastarųjų 375 milijonų metų paleomagnetinius ir geochronologinius duomenis. Mokslininkai naudojo Furjė analizę, kur funkcija nagrinėjama kaip skirtingų dažnių harmoninių virpesių sumą.

Anksčiau mokslininkai spėjo, kad polių kaita vyksta 16 mln metų periodiškumu. Tokia parametro reikšmė galėjo būti gauta, atsižvelgiant į magnetinį aktyvumą, susijusį su pliumais — karštais mantijos srautais, judančiais nuo branduolio link Žemė plutos.

Mokslininkai mano, kad polių inversiją įvyksta per kelis tūkstantmečius ir dėl jo trumpam smarkiai susilpnėja Žemės magnetinis laukas. Dėl to planetos paviršių pasiekia gyviems organizmams kenksminga kosminė spinduliuotė. Kai kurie mokslininkai mano, kad geomagnetinės inversijos vyksta atsitiktiniu dažniu, ne perioduiškai.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(15)
(25)
(-10)

Komentarai ()