Gimė pirmasis kūdikis, turintis dvi biologines mamas ir tėtį  ()

Prieš kurį laiką Meksikoje gimė pirmasis kūdikis po naujos „trijų asmenų“ apvaisinimo technologijos panaudojimo. Dabar penkių mėnesių sulaukęs mažylis turi ne tik savo motinos ir tėvo genetinės informacijos, bet ir genetinio kodo dalį iš kitos moters.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Precendento neturintis mokslininkų žingsnis leido pašalinti vaiko motinos lytinėje ląstelėje esančią informaciją, kuri lemia apsigimimą, ir pakeisti ją iš donorės paimtu pakaitalu.

Naująją technologiją, galinčią padėti retomis genetinėmis ligomis sergantiems žmonėms, išrado JAV mokslininkai.

Tiesa, tai nėra pirmas kartas, kai mokslininkams pavyksta išauginti kūdikį, turintį trijų žmonių genetinę informaciją, tačiau šis metodas, kurio metu pakeičiamos motinos mitochondrijos, yra visiškai naujas.

Mitochondrijos yra kiekvienoje žmogaus ląstelėje esančios organelės, kurios maistą paverčia energija, kurią galima sunaudoti. Moters kiaušialąstėje mitochondrijos taip pat yra, tad su savimi jos kūdikiui perduoda ir tam tikrą genetinę informaciją. Bet kai kada šioje informacijoje gali atsirasti pakitimų, kurie gali būti perduodami vaikams.

Šios jordaniečių šeimos atveju moteris galėjo savo kūdikiui perduoti Leigh sindromą, kuris mirtinai pažeidžia nervų sistemą.

JAV mokslininkai dirbtinį apvaisinimą atliko Meksikoje dėl laisvesnių šalies įstatymų. Iš moters kiaušialąstės pašalintos mitochondrijos buvo pakeistos į donorės, o tada kiaušialąstė apvaisinta tėvo spermatozoidu.

Kūdikis turi tik 0,1 proc. donorės genetinės informacijos, todėl tėvai gali būti ramūs – jų kūdikis į nepažįstamą moterį panašus nebus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()