Vyras, kurio žodis užkirto kelią trečiajam pasauliniam karui  (7)

1962 metų spalio 27 diena yra laikoma viena pavojingiausių dienų istorijoje. Jeigu tuo metu jau buvote gimę, Vasilijus Archipovas išgelbėjo jums gyvybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tą dieną virš Kubos buvo pašautas amerikiečių žvalgybinis lėktuvas, o dar vienas dingo sovietų oro erdvėje. Šie įvykiai didino įtampą tarp dviejų pasaulio supervalstybių, o amerikiečių bombonešis netgi ėmė atakuoti sovietų povandeninį laivą B-59, ginkluotą atominiu ginklu.

B-59 kapitonas Valentinas Savickis nežinojo, jog ataka tėra pratybos, kurios buvo rengiamos specialiai, norint, kad B-59 išnirtų į vandens paviršių.

Amerikiečių bombonešių padaugėjo ir jie visi ėmė šaudyti į B-59. Savickis pamanė, kad jo povandeninis laivas yra pasmerktas ir prasidėjo trečiasis pasaulinis karas. Jis įsakė parengti paleidimui 10 kilotonų galingumo atominę torpedą.

Taikinio vietoje atsidūrė didžiulis amerikiečių lėktuvnešis „USS Randolf“, nuo kurio kilo visi amerikiečių kariniai lėktuvai. Jeigu atominė torpeda būtų paleista, ji ne tik būtų nušlavusi „USS Randolf“, bet sprogimo debesis netrukus būtų pasiekęs ir sausumą.

Po to atominės bombos tiek iš sovietų pusės, tiek iš amerikiečių būtų paleistos į Maskvą, Londoną, Vokietiją bei kitus svarbiausius pasaulio taškus.

Chruščiovas šias atomines galvutes pasiuntė į Kubą, kad jos atgrasintų JAV nuo galimo puolimo. Manoma, kad kilęs branduolinis karas būtų pareikalavęs daugiausiai aukų Europoje, o pati JAV nebūtų labai stipriai nukentėjusi.

Pentagonui Šaltojo karo metais ne itin rūpėjo Europa. Tačiau sprendimas nepradėti branduolinio karo buvo priimtas ne Kremliuje ar Baltuosiuose Rūmuose, o minėtame B-59 povandeniniame laive.

B-59 esančios branduolinės torpedos paleidimui reikėjo visų trijų aukščiausių laive buvusių sovietų pareigūnų sutikimo. Vasilijus Archipovas buvo vienintelis, kuris nedavė savo sutikimo.

V.Archipovo reputacija stipriai prisidėjo prie tokio sprendimo priėmimo. Prieš metus jaunasis pareigūnas buvo legendinio laivo K-19 komandos, kuri savo gyvybių sąskaitą sustabdė branduolinio reaktoriaus sprogimą, nariu.

Gelbėdamas kaistantį povandeninio laivo reaktorių pats stipriai apsišvitino, todėl puikiai suprato, ką reikštų branduolinio karo sukelta radiacija pasauliui. Ta pati radiacija ir tapo ankstyvos Archipovo mirties 1998 metais priežastimi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(103)
(5)
(98)

Komentarai (7)