Pagaliau atrastas vaistas nuo ŽIV? Jungtinėje Karalystėje visiškai išgijo pirmasis pacientas  ()

Panašu, jog Jungtinės Karalystės gydytojai atrado vaistą nuo ŽIV. Penkių universitetų mokslininkų komanda paskelbė, kad atliekant naują tyrimą pastebėta, jog vieno iš 50 pacientų kraujyje nebėra požymių, parodančių ligą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai sukelia vilčių, jog pagaliau buvo atrastas vaistas, iš tikrųjų išgydantis šį susirgimą. Visgi, labai svarbu pabrėžti, kad tyrimas dar tik pradinėje stadijoje, todėl šio atradimo negalima laikyti visišku atsakymu į ne vieną dešimtmetį kamavusį nepagydomą susirgimą.

Šiuo metu bandomas gydymo metodas apima tris etapus. Pirmasis, užkirsti kelią infekuotų ląstelių dauginimąsi naudojant ŽIV gydymui skirtus medikamentus. Antras, medikai pacientams suleidžia imuninę sistemą suaktyvinantį virusą, kuris jai padeda rasti apkrėstas ląsteles ir jas sunaikinti.

Paskutinis etapas reikalauja pacientams suleisti specialaus medikamento Vorinostat, kuris suaktyvina ŽIV apkrėstas ląsteles. Taip imuninė sistema jas lengviau atpažįsta bei sunaikina. Kol kas šis gydymo metodas yra žinomas „Spirk ir naikink“ (angl. kick and kill) strategija.

Tikimasi, kad naujasis metodas padės panaikinti visus viruso pėdsakus iš sergančio asmens organizmo. Mokslininkai viliasi, kad neliks ir tų ląstelių, kurios yra „miego“ būsenoje ir šiuo metu yra neaktyvios. Būtent dėl jų medikai negali teigti, kad virusas yra visiškai išgydytas.

Kol kas medicinos mokslui yra žinomas tik vienas atvejis, kuomet žmogus visiškai pasveiko nuo ŽIV. 2007-aisias amerikiečiui Timočiui Ray Brownui Vokietijoje buvo atlikta kaulo čiulpų persodinimo operacija panaudojant ŽIV atsparaus donoro organus.

Persodintos kamieninės ląstelės sukūrė naują imuninę sistemą, vėžines ląsteles pakeitusią atspariomis ŽIV. Nors vyras nevartojo virusą gydančių vaistų net trejus metus po operacijos, atlikus kraujo tyrimą nebuvo rasta jokių ŽIV pėdsakų.

Deja, yra praktiškai neįmanoma atrasti ŽIV atsparų asmenį, kuris būtų tinkamas donoras šia klastinga liga sergančiam pacientui. Dėl šios priežasties tokie tyrimai yra be galo svarbūs, kadangi suteikia galimybę pasveikti didesnei grupei žmonių.

Visgi, reikia suprasti, kad jeigu tyrimas bus sėkmingas, visuomenei prieinamų vaistų sukūrimas gali užtrukti ne vienerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()