11 populiariausių mitų apie mūsų organizmą: ne viskas taip, kuo tikime  ()

Kaip veikia mūsų smegenų pusrutuliai? Ar nervų ląstelės niekada nebeatsistato? Kaip mus veikia cukrus? Atsakymus į šitus ir daugelį kitų klausimų pateikia brightside.me.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Vartokite vitaminų, ir būsite sveiki. Viena piliulė – ir būsime sveiki. Deja, taip nėra. Vitaminai tik reguliuoja procesus mūsų organizme, negalima jų padauginti, nes per daug vartojant galima tik sau pakenkti.

2. Veninis kraujas yra mėlynos spalvos. Kraujas, kuriam trūksta deguonies (kuris venomis gabenamas į širdį) yra ne mėlynas, o tamsiai raudonas. Mokykliniuose vadovėliuose, siekiant pabrėžti kontrastą, toks kraujas vaizduojamas mėlyna spalva. Venos, kurios matosi per odą, atrodo mėlynos, nes lūžta jas apšviečianti šviesa.

3. Rudasis cukrus sveikesnis už baltąjį. Iš tiesų rudasis ir baltasis cukrus – yra tas pats cukrus. Jų spalva skiriasi dėl melasos vartojimo, kuri suteikia rusvą spalvą. Rudąjį cukrų dažnai klaidingai laiko sveikesniu, nes jis ne toks saldus kaip baltasis cukrus dėl jame esančio vandens.

4. Alkoholis naikina smegenų ląsteles. Didelis kiekis alkoholio veikia medžiagų apykaitos procesus organizme ir gali sukelti deguonies trūkumą. Tai gali pakenkti ryšiams tarp smegenų ląstelių, bet ne pačioms ląstelėms.

5. Nuo cukraus vaikai tampa hiperaktyvūs. Tai mitas. Cukrus – kalorijos, o kalorijos – energija. Tad jei vaikai suvalgo daug saldumynų, jie trykšta energija. Tiesa, cukrus kenkia jų dantims.

6. Nervų ląstelės negali regeneruotis. Netiesa. Nervų ląstelių žuvimas – pastovus, visiškai natūralus procesas. Naujų ląstelių atsiranda įvairiose smegenų dalyse. Kai žmogus jaučia stresą, eikvojasi cheminės medžiagos, kurios skatina ląsteles funkcionuoti ir sąveikauti, o ne pačios nervų ląstelės.

7. Kairysis smegenų pusrutulis atsakingas už kūrybingumą, dešinysis – už logiką. Iš tiesų kairysis smegenų pusrutulis atsakingas už vienas funkcijas, dešinysis – už kitas. Tačiau mokslininkai dar nerado žmonių, kurių vienas pusrutulis būtų išvystytas labiau už kitą. Iš tiesų kelios smegenų dalys yra atsakingos už kūrybingumą, jų yra tiek kairiajame, tiek dešiniajame pusrutulyje.

8. Būtina kas naktį išmiegoti 8 valandas. Visi žino, kad kas naktį reikia išmiegoti 8 valandas. Ir vis tik skirtingiems žmonėms reikalingas skirtingas miego kiekis. Vieniems pakanka 6 valandų, kiti jaučiasi pavargę net po 9 valandų miego.

9. Antibiotikai naikina virusus. Antibiotikai naikina tik bakterijas. Gripą sukelia virusai, kurie nereaguoja į antibiotikus. Šiuo atveju būtų taps, lyg apsivynioti bintu, kai skauda galvą – nepadės.

10. Nuo šokolado iškyla inkštirų. Mokslininkai atliko eksperimentą – visą mėnesį davė grupei tiriamųjų batonėlių, kuriuose buvo 10 kartų daugiau šokolado nei įprastai. Paskui palygino, kiek inkštirų žmonės turėjo prieš eksperimentą ir po – nebuvo jokio skirtumo.

11. Cukrus sukelia priklausomybę. 2009 m. buvo išleista knyga apie eksperimentą su pelėmis – joms kelias dienas davė daug cukraus. Po šio eksperimento jos nebegalėjo gyventi be cukraus. Bet kai šį eksperimentą pakartojo su žmonėmis, tokio poveikio nebuvo. Be to, žmonės negalėtų išgyventi maitindamiesi vien cukrumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(8)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: