Fantaziją įkvepiantis NASA pranešimas: didžiausias žmonijos istorijoje kosminis teleskopas James Webb po 20 metų darbo pereina į naują ir ypač svarbų etapą (Video)  (24)

Dabar jis parengtas galutiniams bandymams prieš paleidimą 2018 metų spalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš dvidešimt metų mokslininkai pradėjo gaminti naujos kartos teleskopą, Hubble kosminio teleskopo įpėdinį. Dabar NASA inžinieriai paskelbė, kad Jameso Webbo kosminio teleskopo (JWST) gamyba pagaliau baigta. Šis, dvigubai už Hubble'ą didesnis, 6,5 metrų diametro veidrodis, parengtas patikrinimui prieš paleidimą 2018 metų spalį.

„Šiandien švenčiame teleskopo gamybos pabaigą, ir dabar rengiamės įrodyti, kad jis veikia,“ sakė John Mather, astrofizikas ir projekto vyr. mokslininkas spaudos konferencijoje Space.com.

Įkvėpta Hubble KT sėkmės, NASA ir Europos bei Kanados kosmoso agentūros drauge kūrė JWST dizainą ir konstrukciją. Teleskopas yra didesnis ir galingesnis už Hubble KT, ir galės išvysti pirmąsias po Didžiojo sprogimo susidariusias galaktikas. Jo stebėjimai mokslininkams padės ne tik suprasti visatos kilmę, bet ir padės ieškoti gyvybės ženklų tolimose planetose.

Žvelgdamas į visų kosmoso objektų skleidžiamą infraraudonąjį spinduliavimą, nepilotuojamas teleskopas nutrauks visatos užuolaidas ir išvys žvaigždes, kurios pernelyg tolimos, kad jas išvystų netgi Hubble. Duomenis JWST rinks aštuoniolika didelių šešiakampių veidrodžių, pagamintų iš lengvo berilio ir padengtų infraraudonąjį spinduliavimą itin gerai atspindinčiu aukso sluoksniu. JWST veiks beveik absoliutaus nulio temperatūroje, Lagranžo taške 2, kuris, žiūrint iš Saulės perspektyvos, yra tiesiai už Žemės.

Kitaip nei Hubble KT, astronautai negalės nuskristi iki paleisto JWST, jei iškiltų problemų.

Bet siekdama užtikrinti, kad teleskopas veiks kosmose, NASA turi atlikti daugybę nuodugniausių testų.

Visų pirma, Goddard kosminio centro Marylande mokslininkai kaip reikiant papurtys aparatą ir užlies ~150 decibelų triukšmu, taip simuliuodami rūsčias paleidimo sąlygas kylant raketai. Tada veidrodžiai ir instrumentai bus nugabenti į Johnson kosminį centrą Houstone, kur bus atliekami kriogeniniai bandymai, kad būtų įsitikinta, jog aparatas atlaikys stingdantį kosmoso šaltį. Kai bandymai bus baigti, inžinieriai pritaisys teleskopą prie erdvėlaivio modulio, kuriame bus tokie komponentai, kaip skrydžio kompiuteriai ir komunikavimo programa. Galiausiai, JWST bus uždengtas teniso korto dydžio skydu, apsaugosiančiu jautrius instrumentus nuo Saulės. Paskui, prieš paleidžiant JWST į kelionę, bus atlikta dar daugiau testų, siekiant įsitikinti, ar rodmenys kur nors nenukrypo.

Kai teleskopas galiausiai bus nugabentas į Prancūzų Gvianą ir patupdytas ant Ariane 5 raketos, bendri kaštai bus pasiekę 10 mlrd dolerių. Kol kas teleskopo darbai vyksta pagal grafiką ir neviršijant biudžeto, bet kiekviena būsimų testų stadija turės vykti tiksliai pagal planą. Kitaip nei su Hubble, astronautai negalės nuskristi iki paleisto JWST, jei iškiltų problemų. Teleskopas bus per toli, kad jį būtų galima pasiekti — maždaug už 1 500 000 kilometrų nuo Žemės.

Tačiau kai atsidurs savo vietoje, drauge James Webb ir Hubble kosminiai teleskopai pateiks mokslininkams dar neregėtą visatos vaizdą.

Knvul Sheikh
www.popsci.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(82)
(1)
(81)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: