Aiškėja daugiau įdomybių apie objektus, kurie per vieną sekundę išspinduliuoja tiek energijos, kiek Saulė per daugiau nei milijoną metų  ()

Kvazarai yra ypatingai šviesūs galaktikų branduoliai, kuriuose į juodąją skylę krentanti medžiaga per sekundę išspinduliuoja tiek energijos, kiek Saulė per daugiau nei milijoną metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad jie atsiranda, kai galaktikų susiliejimo metu į centrinę galaktikos dalį nustumiama labai daug medžiagos; tada kurį laiką medžiaga gaubia juodąją skylę ir kvazaro praktiškai nesimato, o paskui krentančios medžiagos įkaitintas vėjas pravalo aplinkines sankaupas ir kvazaras išnyra iš dulkių apvalkalo.

Šio pravalymo proceso pradžioje kvazaras kurį laiką turėtų būti matomas, bet labai raudonas, mat jo spinduliuotė parausta eidama pro dulkėtas dujas.

Neseniai atlikti tokių labai raudonų kvazarų grupės tyrimai atskleidė dar kelias juos vienijančias savybes.

Pavyzdžiui, juose visuose aptikti stiprių vėjų požymiai; tai kaip ir patvirtina ankstesnę jų evoliucinės stadijos interpretaciją – šiuose kvazaruose sparčiai nupūtinėjama centrą gaubianti medžiaga. Taip pat jų spektro savybės neatitinka tokių, kokias turėtų labiau įprasti kvazarai, paslėpti po ištisiniu dulkėtų dujų dangalu.

Tai leidžia spręsti, kad šioje raidos stadijoje kvazarai yra kažkiek kitokie, nei labiau pažengę neraudoni. Vienas galimas paaiškinimas – raudonuosius kvazarus dengia daug santykinai nedidelių dujų debesų; jie galėtų sukurti tinkamą paraudonavimą ir priblėsimą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: