Įdomūs faktai apie pelėdos akis: kodėl jų neįmanoma sukioti ir kam pelėdoms trys akių vokai  ()

Vienas labiausiai išvystytų pelėdos organų yra jos akys. Jos sudaro nuo 1 iki 5 procentų pelėdos kūno masės, priklausomai nuo rūšies. Pelėdų akys žiūri tiesiai, priešingai nei kai kurių gyvūnų, kurių akys yra jų galvų šonuose, todėl jos aprėpia pakankamai didelį regos lauką. Tai reiškia, kad pelėdos objektus gali matyti trimis dimensijomis (aukštį, plotį ir gylį/ilgį) bei gali numatyti atstumus taip, kaip žmonės. Pelėdos regos laukas siekia 110 laipsnių, iš kurių 70 laipsnių ji mato abiem akimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palyginimui, žmonių regos laukas siekia 180 laipsnių, iš kurių 140 laipsnių matoma abiem akimis. Pavyzdžiui, slanka (paukščių rūšis) turi 360 laipsnių regos lauką, tačiau vos 10 laipsnių matoma abiem akimis. Pelėdos akys yra didelės, todėl jų našumas yra aukštas, ypač esant prastam apšvietimui. Tiesą sakant, pelėdos akys yra taip gerai išvystytos, jog jos nėra obuolio formos, o pailgo vamzdelio formos. Jos yra prilaikomos kaukolės kaulinių struktūrų, todėl pelėda jų negali sukioti.

Taigi pelėda gali žvelgti tik į priekį! Tačiau pelėdai tai nesudaro keblumų – ji gali sukioti savo galvą net 270 laipsnių kampu į kairę ar dešinę pusę, taip pat kraipyti galvą ir beveik apversti ją aukštyn kojomis. Kadangi dauguma pelėdų yra aktyvios naktį, jų akys turi būti labai efektyvios aptinkant bent nedidele šviesa apšviestus objektus. Dėl to pelėdos turi didelę rageną ir vyzdžius. Vyzdžio dydį reguliuoja rainelė. Kai akies vyzdys yra didesnis, pro lęšį praleidžiama daugiau šviesos, kuri patenka į didelę pelėdos tinklainę.

Pačioje tinklainėje gausu šviesai jautrių strypelio formos ląstelių. Nors šios ląstelės yra labai jautrios šviesai ir judesiams, jos nelabai gerai reaguoja į spalvas. O ląstelės, kurios puikiai reaguoja į spalvas, yra kūgelio formos, tačiau jų pelėdos tinklainėje yra labai mažai.

Taigi pelėdos pakankamai sunkiai skiria spalvas. Kadangi pelėdos puikiai mato tamsoje, manoma, kad jos beveik nieko nemato esant stipriam apšvietimui. Tai nėra tiesa, kadangi pelėdų vyzdžiai turi platų reguliavimo spektrą, o tai leidžia reguliuoti į tinklainę prasiskverbiančios šviesos kiekį. Tiesą sakant, kai kurios pelėdų rūšys ryškioje šviesoje mato geriau nei žmonės.

Pelėdų akys yra apsaugotos trimis sluoksniais akių vokų. Jos turi įprastus viršutinį ir apatinį akių vokus. Viršutinis užmerkiamas, kai pelėda mirksi, o apatinis – kai pelėda miega. Trečiasis vokas vadinamas mirkčiojančia membrana – tai yra plonas odos sluoksnis, kuris užveria akį įstrižai, nuo vidinės akies pusės išorinės link. Šis vokas apsaugo ir išvalo akies paviršių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(37)
(2)
(35)

Komentarai ()