Sunkiasvorė torpeda: tik pažiūrėkite, ką po vandeniu išdarinėja drambliai! (Video)  ()

Kaip ir visi žinduoliai, drambliai puikiai plaukia vandenyje. Vieninteliai žinduoliai, kurie plaukti turi išmokti patys, yra žmonės ir primatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labai netikėta, tačiau masyvus dramblio kūnas leidžia jam lengvai plūduriuoti vandenyje. Jie plaukia visiškai panėrę į vandenį – tik galva išnirusi virš vandens paviršiaus, o burna lieka po vandeniu. Drambliai vandenyje iriasi ne tik visomis keturiomis kojomis, bet ir savo straubliu, kuris suteikia didelį pranašumą prieš kitus žinduolius.

Be to, straublys jiems padeda kvėpuoti, nes, kaip minėta, burna plaukiant būna po vandeniu, bei įveikti ilgus atstumus. Naujas tyrimas rodo, kad drambliai moka puikiai plaukti, nes jie galėjo išsivystyti iš jūros žinduolių, tokių, kaip jūros karvė. O priežastis, dėl kurios jie turi straublius, yra ta, kad jie juos naudojo kvėpavimui plaukiant vandenyje.

Negana to, drambliai taip pat mėgsta nardyti. Kartais jie panyra po vandeniu ilgam laiko tarpui, tačiau į paviršių iškiša savo straublius, kad neuždustų.

Plaukioti vandenyje drambliai mėgsta nuo pat mažumės – jie užsilipa ant tėvų nugarų ir, šiems panirus į vandenį, ima jame taškytis. Jaunikliai įtraukia vandenį per savo straublius ir žaismingai purškia vienas ant kito.

Drambliai taip pat mėgsta atsivėsinti purvo voniose. Jie pasiima šlapio purvo iš vandens telkinio dugno ir išnirę išsitepa juo savo kūnus, kad apsisaugotų nuo kaitrios saulės. Ieškodami maisto ar vandens, drambliai per dieną gali nueiti iki 130 kilometrų atstumą.

Tai reiškia, kad jų kojos, kurios turi nešti tokį didelį svorį, yra labai stiprios ir raumeningos. Taigi jų kojos, padedant straubliui, yra pajėgios plaukti ilgą laiko tarpą. Be to, jų plokščios pėdos leidžia lengviau ir efektyviau irkluoti po vandeniu.

Drambliai retai pavargsta plaukdami, tačiau kai taip nutinka, jie kurį laiką ilsisi tiesiog vandenyje. Dėl savo masyvumo jie nenuskęsta ir gali jame tiesiog plūduriuoti. Afrikoje buvo užfiksuota, kaip drambliai per dieną nuplaukia iki 48 kilometrų atstumą, o be sustojimo plaukia 6 valandas. Vienintelė priežastis, dramblius verčianti ieškoti kranto, yra alkis ir troškulys.

Afrikos dramblius sunku prisijaukinti, tačiau azijietiškus – ne. Šiame žemyne žmonės puikiai išnaudoja dramblių plaukimo galimybes.

Indijoje esančios Andamano ir Nikobaro salos yra nutolusios viena nuo kitos per ne vieną kilometrą. Dramblius prižiūrintys žmonės juos išnaudoja gabenti kitiems žmonėms, prekėms bei netgi šiukšlėms iš vienos salos į kitą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()