Paskelbta pirminė kosminio laivo „Progress“ sudužimo priežastis: ir vėl rusiška chaltūra? (Video)  ()

Informuotas šaltinis įvardino labiausiai tikėtiną Rusijos kosminio laivo „Progress“, turėjusio nugabenti krovinį į TKS avarijos priežastis


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį sudužo Rusijos kosminis laivas „Progress MS-04“. Dabar šaltinis iš kosmoso pramonės srities pasidalino nauja informacija apie aparato sudužimo priežastis.

Remiantis pateiktais duomenimis, laivas galėjo sudužti dėl aplaidumo, gaminant variklį RD-0110, naudoto trečiojoje raketos nešėjos „Sojuz-U“ pakopoje. Būtent šia raketa buvo paleistas „Progress“.

Agentūros pašnekovas papasakojo, kad incidentas įvyko, veikiant raketos trečiosios pakopos varikliams. Labai panašus atvejas nutiko 2011 metų rugpjūčio 24 dieną, kai kai sudužo „Progress М-12М“.

Tos avarijos priežastimi irgi buvo nurodytas „Sojjuz-U“ trečiosios pakopos variklio defektas. Išsiaiškinti, kuris būtent elementas buvo brokuotas, padės modeliavimas stende. Kol kas, šaltinio teigimu, galutines išvadas daryti anksti.


Raketos nešėjos „Sojuz-U“ startas su „Progress МС-04“ / ©YouTube

Taip pat paaiškėjo, kad kosminio „sunkvežimio“ katastrofa įvyko 190 km aukštyje: avarija įvyko virš negyvenamos Tuvos respublikos teritorijos. Dauguma fragmentų sudegė atmosferoje. Pranešimų apie aukas ir sugriovimus nėra.

Sudužusiame kosminiame laive buvo 2,5 tonos krovinių, skirtų TKS ekipažo nariams. „Sunkvežimis“ turėjo nugabenti maisto, vandens ir oro. Jame taip pat buvo naujos kartos skafandras „Orlan-TKS“, kuris orbitinėje stotyje turėjo būti pirmą kartą išbandytas.

Kosminis laivas „Progress“ buvo sukurtas aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje: jis skirtas orbitinių stočių aptarnavimui. Aparato baze tapo pilotuojamas laivas „Sojuz“. „Progress MS“ – naujausia bepiločio laivo modifikacija.

Dabar, be „Progresso“, aprūpinti TKS visomis būtinomis priemonėmis gali amerikiečių kosminiai laivai Dragon ir Cygnus, o taip pat japonų HTV. Krovinius iš TKS nuleisti Žemėn gali tik Dragon.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(4)
(24)

Komentarai ()