Hitlerio tapyti paveikslai - aukciono hitas: perka neužduodami jokių papildomų klausimų (Video)  ()

Prekyba nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio tapytais paveikslais – pelningas verslas. Aktyviausi pirkėjai – amerikiečiai, kinai ir rusai. Tuo galima įsitikinti užsukus į Niurnbergo miesto centre rengiamą aukcioną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįkyrus medienos lako kvapas ir mažumėlę priplėkęs oras tvyro aukciono namų „Weidler“ salėje. Šioje liūdnai pagarsėjusioje vietoje vyksta prekyba nacistinės Vokietijos diktatoriaus A.Hitlerio meno kūriniais.

Geriausias aukciono klientas – jaunas, trumpa šukuosena, į juodą odinę striukę įsispraudęs rusų verslininkas. Jis sėdi ant medinės kėdės Niurnbergo miesto centre esančio namo rūsyje įrengtose patalpose. Šalia ruso įsitaisęs tvirtesnis vyresnio amžiaus vyras ir vertėja, nuolat jam kažką šnabždanti į ausį.

Jaunasis rusų verslininkas nė kiek nepanašus į kvalifikuotą meno žinovą ir jam nieko nereikia. Tačiau kodėl rusas čia? Ir kas apskritai pirkėjus vilioja į aukciono namus „Weidler“? Kolekcininko aistra, o gal tik smalsumas? Į šiuos klausimus rusų verslininkas atsako patraukęs pečiais ir trumpai: „Perku tik dėl to, kad domiuosi istorija.“

Perka kinai ir rusai

Už savo „lobį“ – tris A.Hitlerio lietas akvareles ir grafikos darbą – jis paklojo 15 tūkst. eurų. Diena sėkminga aukciono vedėjui Herbertui Weidleriui: parduotos 24 akvarelės, aliejiniais dažais tapytas paveikslas ir du tušo piešiniai. Ir visa tai – nacistinės Vokietijos diktatoriaus darbai.

„6701. Akvarelė „Miuncheno civilinės metrikacijos biuras“, pažymėta A.Hitleris“, – frankų dialektu sušunka H.Weidleris. Įsispraudęs tarp senovinių baldų ir medinės skulptūros, pasirišęs žalsvai melsvą peteliškę, jis kartkartėmis suduoda plaktuku. Šalia H.Weidlerio darbuojasi trys jaunos asistentės su mobiliaisiais telefonais – jos išklauso skambinančiųjų pasiūlymus.

Salėje sėdintis, verslininkams būdingu stiliumi apsirengęs vyriškis iki pečių siekiančiais plaukais sklaido aukciono katalogą. Patikrina savo užrašus, pažvelgia į siūlomą paveikslą ir pakelia kortelę su numeriu 362. „Pirmajam, antrajam, – pažvelgęs į sėdinčiuosius H.Weidleris šiek tiek uždelsia. – 3,6 tūkst. eurų – trečiajam.“

Plaktuko dūžis – parduota. Menamai A.Hitlerio tapyti paveikslai visuomet populiarūs. Arabai, amerikiečiai ir kinai – nuolatiniai „Weidler“ klientai. Antai prieš metus iš Kinijos atvykęs profesorius už 100 tūkst. eurų įsigijo akvarelę „Noišvanšteinas“. Pasak H.Weidlerio, naujasis paveikslo savininkas norėjo žvelgti į kūrinį ir mėginti suprasti nacistinės Vokietijos diktatoriaus sielą.

Autentiškumas – miglotas

Niurnberge per aukcioną pasiūlytų A.Hitlerio paveikslų motyvai atrodo neįtikėtinai banalūs: vokiečių aviganis, aukštikalnių ganyklos trobelė, vakaro žara, valstietė ir kalnų vaizdai. Profesionalams visi šie paveikslai turi mažai ką bendra su menu.

O ar tai tikrai paties A.Hitlerio tapyti originalai, daugeliui klientų atrodo visiškai nesvarbu. Beje, aukcione parduodamų A.Hitlerio paveikslų autentiškumą patvirtino menkai žinomas profesorius Augustas Priesackas. Buvęs nacių funkcionierius iki šiol dėmesį patraukė nebent tuo, kad stipriai prašaudavo pro šalį ir susikompromitavo per procesą dėl suklastotų A.Hitlerio dienoraščių.

Nacių lyderio paveikslų autentiškumą gali patvirtinti ir amerikietis Frankas P.Garo, kurio portalas už 20 dolerių (19 eurų) mokestį siūlo greitą rašysenos analizės paslaugą. Pažįstami klientų veidai Kitaip, negu galima pamanyti, aukciono „Weidler“ patalpose nematyti vaikinų dygsniuotomis striukėmis ir ilgaauliais jojiko stiliaus batais.

Beje, tarp 30 pirkėjų moterų – mažuma. Ant medinių kėdžių įsitaisę dažniausiai vidutinio amžiaus vyrai, jų pasai ir juose įklijuotos nuotraukos patikrinami. Aukcionas trunka maždaug 45 minutes. Susirinkusieji neužduoda jokių papildomų klausimų, nieko nesiteirauja, kai kurie keverzoja pastabas kataloge.

H.Weidlerio asistentės pažįsta beveik kiekvieną aukciono lankytoją. Niekas nesistengia siūlyti didesnės kainos, jokių tarpinių šūksnių, tik retsykiais pasigirstantis šnabždesys. Akivaizdžiai nuobodžiaujanti aukciono publika žvilgčioja į ant sienos kabantį ekraną, kuriame rodoma eksponatų skaičių eilė.

Susirinkusieji pagyvėja tik tuomet, kai suskamba H.Weidlerio asistenčių mobilieji telefonai. „Sustojome ties 3 tūkst. eurų“, – sako rudaplaukė asistentė. Tiek prašoma už akvarelę su aviganiu ir paties A.Hitlerio portretu. Skambinantis pirkėjas patvirtina, kad pirks paveikslą. Pasigirsta H.Weidlerio plaktuko dūžis – parduota.

Vienas sėdinčių salėje, senjoras, tikina, kad geriausių pirkinių nelieka iki aukciono pradžios. O vertingiausias paveikslas – „Vienos gaisravietės“, įvertintas 20 tūkst. eurų, kol kas lieka sandėlyje. Bet aukciono vedėjas H.Weidleris įsitikinęs, kad kūrinys ten tikrai ilgai nedūlės.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: