Toksikologai paaiškino, kuo iš tikro skiriasi vynas, alus, degtinė ir sidras bei ką daryti, kad pagirios nesiektų kiaulės lygio  (0)

Alkoholizmą neretai siejame su asocialiais arba žemesnio socialinio statuso asmenimis, tačiau kieno stalas per šias šventes nebuvo nukrautas alkoholiniais gėrimais? Jei šiandien jaučiatės prastai, gydytojai toksikologai turi tik vieną patarimą – metas gerti mažiau.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-12-28 Toksikologai paaiškino, kuo iš tikro skiriasi vynas, alus, degtinė ir sidras bei ką daryti, kad pagirios nesiektų kiaulės lygio  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VšĮ Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner pasakojo, kad išgertas etilo alkoholio organizme yra skaidomas kepenyse fermentų pagalba, ten skyla į kitus metabolitus ir po sudėtingų metabolizmo procesų galiausiai pašalinamas iš organizmo.

„Kepenys, kurios atlieka pagrindinį darbą, skaido patį etilo alkoholį, o ne vyną, alų, degtinę, saldainius su likeriu, ar kitos formos ar pavadinimo alkoholį. Alkoholio žala organizmui ir socialinei vartojančio žmogaus aplinkai nepriklauso nuo alkoholio rūšies“, - įsitikinusi ji.

Paklausta, ar sidras, alus su sirupu ar kiti spalvoti ir dirbtinai kvapnūs gėrimai kelia didesnę žalą kepenims, gydytoja pakartojo, kad šis organas nejaučia nei skonio, nei kvapo, ir nemato kokią alkoholio rūšį vartoja asmuo, tačiau…

„Kepenys skaido gėrime esantį etilo alkoholį. Be tiesioginio nuodingo poveikio kepenų, kasos ir smegenų ląstelėms, pats alkoholio tūris, kaip skystis turi įtakos širdies raumeniui - širdis išsiplečia, neefektyviai atlieka savo darbą, ypač vartojant didelį gėrimų tūrį, pavyzdžiui, alaus. Ir nepriklausomai nuo vartojamo alkoholio rūšies kenčia organizmo imuninė sistema, sutrinka plaučių audinys, daroma žala reprodukcinei tiek moterų, tiek vyrų sveikatai“, - teigė ji.

Vieni nuo prastos savijautos saugosi nemaišydami skirtingo alkoholio rūšių, kiti – alkoholį keisdami vandens stikline, tačiau, Gabijos Laubner teigimu, stebuklų nebūna.

„Kuo daugiau suvartosite alkoholio, tuo liūdnesnės pasekmės gresia. Ir visiškai nesvarbu ką, po ko ir kokios rūšies - svarbus yra suvartotas etilo alkoholio kiekis - nors ir Sostinės saldainių pavidalu“, - pabrėžė pašnekovė.

Jeigu vakarėlio, švenčių metu atrodo, kad riba jau peržengta - tai panašu, kad taip ir yra.

„Jei pačiam nesimato, o šeima sako - panašu, kad irgi peržengta. Labai svarbu artimiesiems nedaryti meškos paslaugos ir nebandyti dangstyti tokio asmens nei darbuose, nei buitiniame gyvenime, o atvirkščiai - motyvuoti gydytis, tai yra - sudaryti kuo prastesnes sąlygas, kad asmuo susimąstytų. Nes kai visi dangsto, o asmuo toliau vartoja alkoholį, ir kartu turi šeimą, šiltus namus, lovą, maistą, darbą, kol kas dar ir sveikatą, viskas padaryta, už jį pasirūpinta, jam net nėra progų pagalvoti. Tada aš užduodu artimiesiems klausimą - kodėl jis turėtų negerti?“, - retoriškai klausė Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėja.

Galiausiai, nemanykite, kad bus blogai tik kitą rytą.

„Poveikis sveikatai gali būti ir trumpalaikis nuo vienkartinės didelės dozės alkoholio, ir ilgalaikis - nuo pastovaus nebūtinai didelio alkoholio kiekio vartojimo. Nuo sąmonės netekimo, gausaus vėmimo ir paspringimo esant komoje ir mirties, nuo traumų, tiek savęs tiek kitų asmenų sužalojimo, iki kepenų cirozės, sunkaus nekrotinio kasos uždegimo, sunkaus ir negrįžtamo smegenų ir kepenų pakenkimo. Nustojus vartoti alkoholį kai kurie sveikatos sutrikimai yra sustabdomi nuo progresavimo, o kai kurie ir grįžtami“, - reziumavo gydytoja.

Burbuliukai – prasta mintis

Nefrologijos klinikos gydytojas klinikinis toksikologas Algirdas Stonys pasakojo, kad alkoholio poveikis kiekvienam yra skirtingas.

„Kai kurie netoleruoja stiprių gėrimų, tad renkasi alų, tačiau jo išgeria tiek, kad viršija bet kokias normas. Bet koks alkoholis yra prasta mintis, tačiau sutikite, stiprių gėrimų išsilavinęs žmogus išgeria mažiau – kur taurė, o kur – keli bokalai“, - sakė A. Stonys.

Tačiau gydytojas pabrėžė, kad priprasti prie alkoholio galima geriant bet kurią jo rūšį – etilo alkoholis visur tas pats.

„Tačiau vėlgi – verta prisiminti, kad dėl gazuotų gėrimų žmogus apgirsta greičiau, o ir kitą rytą neretai savijauta būna prastesnė. Pykina, skauda galvą“, - teigė A. Stonys.

Toksikologo kritikos sulaukė ir paauglių mėgstamas sidras.

„Jo sudėtis – net akys mirga. Ar tikrai žinote, ką geriate jūs ar jūsų vaikai? Be to, gėrimas gazuotas, kepenims tai tikrai nepatinka. Juk būtent jos turi viską skaidyti“, - sakė pašnekovas.

Gydytojas tiesos į vatą nevyniojo – vargu ar daugelis šventes sutiko „sausai“. Tačiau svarbiausia, jo teigimu, yra saikas.

„Nė vienas nėra šventas. Tačiau, mielieji, nepadauginkite iki kiaulės lygio! Tik tada galėsite pilnai mėgautis šventėmis su artimaisiais ir kitą rytą jaustis puikiai. Geriantys žmonės sako – brangiausias yra tik pirmas butelis, po to kiekvienas – vis pigyn. Taip neturi būti. Tai patariu kaip žmogus, net ne kaip gydytojas“, - sakė klinikinis toksikologas, primindamas, kad nuo nesaikingo alkoholio vartojimo iki alkoholizmo – tikrai netolimas kelias.

Saikingo vartojimo formulė

Jei nutarėte vartoti mažiau alkoholio, labai svarbu žinoti mažai rizikingo alkoholio vartojimo rekomendacijas. Skirtingų rūšių gėrimams palyginti vartojama standartinio alkoholio vieneto (SAV) sąvoka.

Vyrai neturėtų suvartoti daugiau nei 2 SAV, o moterys 1 SAV per dieną, o 2 dienas per savaitę rekomenduojama visiškai nevartoti alkoholio. Verta žinoti, kad nevartojant alkoholio 5 dienas per savaitę, nereikėtų viso neišgerto alkoholio kiekio suvartoti savaitgalį vieno pasilinksminimo metu.

Vienas SAV yra 10 gramų gryno (100 proc.) alkoholio. Alkoholiniame gėrime esančių SAV skaičių galima apskaičiuoti pagal formulę: alkoholinio gėrimo tūrį (ml) padauginti iš gėrime esančios alkoholio procentinės koncentracijos (proc.), padauginti iš alkoholio tankio (≈0,8 g/l) ir padalyti iš 10 g.

Skirtingo stiprumo gėrimuose esantys SAV:
  1. 500 ml 5 proc. stiprumo alaus bokale yra 2 SAV.
  2. 200 ml 13 proc. stiprumo vyno taurėje yra 2 SAV.
  3. 60 ml 40 proc. stiprumo degtinės, viskio, brendžio ar kt. stipriųjų gėrimų taurelėje yra 2 SAV.

Visuomenės sveikatos specialistai ragina pagalvoti, ar tikrai šventės yra priežastis vartoti daugiau alkoholio ir ką laimėsite, nusprendę jo atsisakyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Giedrė Armalytė
(35)
(11)
(24)

Komentarai (0)