Suomija pradėjo pirmąjį pasaulyje visuotinių bazinių pajamų eksperimentą (Video)  (61)

Panašu, 2000 Suomijos piliečių nauji metai prasidės itin maloniai.

Šie suomiai – garantuotų pajamų, kurioms jiems bus mokamos nuo šių metų pradžios, gavėjai. Suomijos vyriausybė pradeda visuotinių bazinių pajamų (universal basic income – UBI) bandymus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-01-04 Suomija pradėjo pirmąjį pasaulyje visuotinių bazinių pajamų eksperimentą (Video)  (61)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

UBI yra pajamų šaltinis, kuris vieną dieną galėtų būti skiriamas visiems suaugusiems piliečiams, nepaisant jų pajamų, turto ar veiklos.

Šią UBI programą pradėjo federalinė socialinės apsaugos institucija, Kela. Ji teiks neapmokestinamus €560 per mėnesį 2000 suomių, kurie buvo parinkti atsitiktine tvarka.

Vienintelis reikalavimas – jie jau turėjo turėjo gauti nedarbo pašalpą ar pajamų subsidiją.

Ši programa nedirbantiems suomiams leidžia neprarasti lengvatų, netgi dirbant atsitiktinius darbus.

„Atsitiktiniai darbai bazinių pajamų nesumažina, tad, dirbti vis vien verta,“ sako Marjukka Turunen, Kela teisininkų padalinio vadovė.

Jei pasiteisins, programa galės būti taikoma visiems suaugusiems suomiams.

„Jos tikslas – supaprastinti pašalpų prašymą, taip suteikiant daugiau laiko ir išteklių kitai veiklai, pavyzdžiui, darbui ar darbo paieškoms,“ sakoma Kela pranešime spaudai.

Be to, Suomijos vyriausybė, kaip ir UBI šalininkai, galės įvertinti, kaip tokiu būdu ilgainiui Suomija sutaupys pinigų – nes jos kaštai mažesni už socialinių tarnybų bedarbiams išlaikymą.

„Kai kas mano, kad bazinės pajamos išspręs visas problemas, o kai kas įsitikinęs, kad ji – šėtono sumanymas, sunaikinsiantis mūsų darbo etiką," apie programą sako Olli Kangas, prižiūrintis Kela vykdomus tyrimus.

„Tikiuosi, gausime žinių šiuo klausimų,“

O dar, žinoma, gresiantys darbų praradimai dėl automatizavimo. Daug UBI šalininkų, tarp kurių – technologijų verslininkai Elonas Muskas (Tesla ir SpaceX) ir Samas Altmanas (Y Combinator), mato šią programą kaip vienintelį šios problemos sprendimo būdą.

UBI, be jokios abejonės, verinama nevienareikšmiškai. Tebediskutuojama, ar tokia sistema gali veikti.Ir vienintelis būdas tai išsiaiškinti, aišku, yra ją išbandyti – tad, Suomija ir ėmėsi eksperimento.

Po dviejų metų vyriausybė turės pakankamai duomenų – iš 2000 dalyvių ir kontrolinės ~173 000 nedalyvaujančiųjų grupės, kurių padėtis panaši – kad galėtų įvertinti UBI programos efektyvumą.

Suomija yra tik viena iš šalių, kur planuojami 2017 metais planuojami UBI bandymai. Šį mėnesį turėtų prasidėti bandymas Utrechto mieste Nyderlanduose, o Kanada ir Uganda taip pat ruošiasi panašių programų bandymams.

Dom Galeon
futurism.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(2)
(37)

Komentarai (61)