Pokyčiai Š. Korėjoje: iš gyventojų lūpų išgirstama vis daugiau kritikos režimo adresu – nejaugi šalies lyderis nebevaldo situacijos? (Video)  (3)

Vis daugiau informacijos iš užsienio gaunantis Šiaurės Korėjos elitas atvirai reiškia nepasitenkinimą jaunu šalies lyderiu Kim Jong Unu ir jo vadovaujama vyriausybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį, sausio 25 d., apie tai pranešė anksčiau Londono atstovybėje dirbęs buvęs Šiaurės Korėjos ambasadoriaus pavaduotojas Thae Yong Ho, rašo „Reuters“.

Pernai rugpjūtį Thae Yong Ho pasitraukė į Pietų Korėją, o nuo 2016-ųjų metų gruodžio pradėjo bendradarbiauti su žiniasklaida ir dalyvauti įvairiose televizijos laidose, kuriose noriai atskleidė persikėlimo į Seulą priežastis ir pasakojo apie Šiaurės Korėjos pasiuntinio darbą. „Kai Kim Jong Unas atėjo į valdžią, tikėjausi, kad jis pradės įgyvendinti logiškus ir racionalius sprendimus, siekdamas prikelti Šiaurės Korėją iš skurdo.

Deja, netrukus, stebint kaip jis be jokios aiškios priežasties vienu po kito atsikrato pareigūnais, mane apėmė neviltis“, – sakė Thae Yong Ho per pirmąją užsienio žiniasklaidai skirtą savo spaudos konferenciją.

„Pastaruoju metu vis dažniau galima pastebėti šiokį tokį priešinimąsi režimui arba išgirsti nedrąsios kritikos jo adresu. Dar visiškai neseniai apie tokius dalykus nebuvo galima nė pagalvoti, – dėstė Thae Yong Ho kalbėdamas nepriekaištinga anglų kalba su britišku akcentu. – Reikia apipurkšti Šiaurės Korėją benzinu ir leisti jos piliečiams uždegti liepsną.“ 54-erių metų Thae Yong Ho yra viešai pareiškęs, kad nepasitenkinimas Kim Jong Uno vykdoma politika privertė jį apsispręsti atsistatydinti iš užimamų pareigų.

Iš Šiaurės Korėjos su juo pasitraukė ir du universitete besimokantys sūnus bei žmona. Seniau visa šeima kurį laiką gyveno Londone. Formaliai Šiaurės ir Pietų Korėjų santykiai tebėra priešiški, nes nuo 1950 iki 1953 metų trukęs konfliktas baigėsi paliaubomis, o ne taikos sutartimi. Šiaurės Korėja, kuriai dėl vykdomų branduolinių ginklų ir raketų programų yra taikomos Jungtinių Tautų paskelbtos sankcijos, kartkartėmis pagrasina sunaikinsianti Pietų Korėją ir jos sąjungininkes – Jungtines Amerikos Valstijas.

1997 metais iš Šiaurės Korėjos pabėgo Hwang Jang Yopas – marksizmą su kraštutinėmis nacionalistinėmis pažiūromis bandęs sukergti Šaurės Korėjos vyriausybės skelbiamos čučhė ideologijos pamatus padėjęs politinis veikėjas. Thae Yong Ho yra aukščiausio rango nuo to laiko šalį palikęs ir į viešąjį Pietų Korėjos gyvenimą įsiliejęs pareigūnas.

Anot Thae Yong Ho, šiandien Šiaurės Korėjoje įvesta sistema nė iš tolo neprimena tikrojo komunizmo. Jis pridūrė, kad šalies elitas, kuriam jis taip pat priklausė, su nerimu stebėjo, kaip kitos šalys, pavyzdžiui, Kambodža, Vietnamas ir buvusi Sovietų Sąjunga, imasi ekonominių ir socialinių reformų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai (3)