Ar norėtumėte būti mokslinio tyrimo dalyviu? Porai studentų dėl matematinės klaidos tai vos nesibaigė mirtimi  (2)

Tinklalapyje BBC.com pranešama, kad du Nortumbrijos universiteto studentai Alexas Rossettas ir Luke‘as Parkinas, 2015 m. kovo mėnesį dalyvaudami praktiniame užsiėmime universitete, dėl įvykusios matematinės klaidos suvartojo potencialiai mirtiną kofeino dozę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abu jaunuoliai, suvartoję 100 kartų didesnę kofeino dozę nei turėjo, iš karto patyrė staigų šalutinį poveikį, todėl nedelsiant buvo išvežti į ligoninę. Ten jiems buvo atlikta dializė – tai dirbtinis kraujo valymo būdas, kai paties žmogaus inkstai nebeveikia dėl ūminio ar lėtinio inkstų nepakankamumo.

Ieškovas Adamas Farreris Niukaslio karališkajame teisme (angl. Newcastle Crown Court) teigė, jog šis eksperimentas vos per plauką nesibaigė jaunuolių mirtimi.

Vietoje planuotų 0.3 g studentai išgėrė 30 g kofeino. Vidutiniame kavos puodelyje yra apie 0.1 g kofeino, taigi, jaunuolių išgertas kavos kiekis prilygo 300 kavos puodelių. Iki šiol buvo žinomas atvejis, kuomet žmogus mirė suvartojęs kone dvigubai mažesnę 18 g kofeino dozę.

Teigiama, kad Universiteto darbuotojai nebuvo apmokyti ir pakankamai kompetentingi atlikti šį eksperimentą. Skaičiavimai buvo atlikti mobiliuoju telefonu ir dėl ne toje vietoje padėto taško įvyko skaičiavimo klaida, galėjusi kainuoti žmonių gyvybes. Niekas iš darbuotojų nepatikrino, ar kofeino dozė buvo apskaičiuota teisingai.

Laimei, abu jaunuoliai atsigavo. Rossettas ligoninėje praleido 6 paras, patyrė trumpalaikės atminties praradimą bei neteko 12 kg svorio. Kitas jaunuolis ligoninėje buvo laikomas 2 paras ir neteko 10 g kūno svorio.

Nortumbrijos universitetui skirta 400 tūkst. svarų (470,605 eurų) bauda. Universitetas, neatlikęs tinkamo eksperimento rizikos vertinimo, pripažino savo kaltę ir sutiko, pažeidęs sveikatos ir saugos taisykles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (2)