Stebuklinga tabletė, kurios norės milijonai: naujas tyrimas žada tikrą perversmą mityboje  (1)

Mokslininkai teigia atradę geną, kuris sukelia sotumo pojūtį bei užkerta kelią persivalgymui, rašoma britų naujienų portale independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėtojai iš Monašo (Melburnas) ir Kopenhagos universitetų turi gerų žinių žmonėms, kuriems dietų laikymasis – tikra kančia. Tyrinėtojų teigimu, jų atradimai gali paskatinti vaisto, kurį vartojant sumažėtų apetitas bei atsirastų motyvacija sportuoti, vystymą.

Anot mokslininkų, šis genas, kontroliuojantis signalus tarp smegenų ir žarnyno, buvo aptiktas apvaliosiose kirmėlėse. Bet panašus genas yra randamas ir žmonių organizmuose. Tikimasi, jog vaistas sumažins norą pasnausti, kuris atsiranda pavalgius – kas nutinka tik tuomet, kai kūnas prikaupia pakankamai riebalų.

„Kai gyvūnai nėra pakankamai sotūs, jie ieško maisto klaidžiodami po juos supančią aplinką. Klaidžioti jie nustoja, kai yra pakankamai pavalgę, o kai gyvūnas persisotina – panyra į mieguistumo būseną,“ – pasakojo tyrimui vadovavęs asocijuotas profesorius Rodžeris Pokokas (Roger Pocock).

„Kadangi apvaliosios kirmėlės dalinasi daugybę genų su žmonėmis, jos yra puiki pavyzdinė sistema, kurią ištyrus bus galima geriau suprasti tokius procesus kaip metabolizmas, taip pat ir žmonių ligas.“

Sveikatos bei socialinės rūpybos informacinio centro duomenimis, Anglijoje 58 procentai moterų ir 65 procentai vyrų turi antsvorio arba yra nutukę.

Žurnale “Proceedings of the National Academy of Sciences“ publikuotas tyrimas galėtų praskinti kelią alternatyviam metodui, kuris padėtų žmonėms išlikti liekniems, teigė mokslininkai.

Apvaliosios kirmėlės smegenys yra palyginti paprastos struktūros – jas sudaro tik 302 neuronai ir 8  000 sinapsių. Būtent dėl šios priežasties eksperimentui ir buvo pasirinkta apvalioji kirmėlė.

„Žmonės, palyginimui, turi 100 trilijonų sinapsių ir milijardus neuronų, tačiau mes vis tiek dalinamės 80 procentų genų su apvaliąja kirmėle“, – konstatavo Dr. Pokokas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Kristina Sabaliauskaitė
(20)
(3)
(17)

Komentarai (1)