Jautri tema, kuria vieni diskutuoja, o kiti kankinasi – nemirtina liga sergantis vyras kovoja už teisę numirti  (2)

Jungtinės Karalystės (JK) nacionalinis transliuotojas BBC praneša, kad ne mirtina liga sergantis vyras pradėjo teisinę kovą siekdamas, kad nepagydomomis ligomis sergantys žmonės, kurie potencialiai turi metus gyventi, turėtų teisę mirti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2014 metais Omid buvo diagnozuota nemirtina neurologinė liga – multisisteminė atrofija.

BBC laidos „Victoria Derbyshire“ metu vyras pasakojo, kad negali vaikščioti, sunkiai šneka ir 2015 metais bandė nusižudyti.

Eutananazija (pagalba nusižudyti) Jungtinėje Karalystėje šiuo metu yra neteisėta, tačiau Omid siekia, kad jo byla būtų nagrinėjama Aukščiausiajame Teisme (angl. High Court). Vyro advokatai paprašė pilno bylos nagrinėjimo. Tikimasi, kad sprendimas bus paskelbtas artimiausiomis dienomis.

Omid, kurio pavardė nėra atskleidžiama, šalies nacionaliniam transliuotojui pareiškė: „Aš negaliu vaikščioti ar rašyti. Negaliu normaliai kalbėti ir jaučiu ligos poveikį savo galvoje. Aš galiu atsikelti iš lovos tik tuomet, kai man kažkas padeda, ir po dviejų ar trijų mėnesių viskas tik pablogės.“

54 metų amžiaus vaikų turintis vyras šiuo metu daugiausiai laiko praleidžia lovoje. Be to, jam turi būti įvestas kateteris ir vyras negali pats savimi pasirūpinti. Omid liga yra neišgydoma, tačiau jis nežino, kiek laiko jam liko gyventi.

„Aš nežinau, kiek dar gyvensiu. Tai gali trukti ilgiau nei 10 ar 15 metų. Patikėkite manimi, nežinau, kaip išgyvenau šiuos trejus metus. Kai atsikeliu ryte, maldauju, kad tai būtų paskutinis kartas. Kiekvieną dieną galvoju, kad nenoriu gyventi“, - pasakojo vyras.

2015 metų rugsėjo mėnesį šalies parlamentarai atmetė planus įvesti įstatymą, kuris Anglijoje ir Velse sunkiai sergantiems žmonėms suteiktų teisę mirti.

Omid advokatas Saimo Chahal QC aiškino, kad vyro bylos tikslas – gauti teisę žmonėms, kurie serga nepagydamomis ligomis, smarkiai paveikiančiomis jų gyvenimo kokybę, mirti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(20)
(2)
(18)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: