Be tradicinio maisto nė iš vietos: visas Italijos astronautams skirtas maistas atspindi šios šalies kultūrą ir gyvenimo būdą (Video)  ()

Italai kuria kosminį meniu astronautams. Maistas turi būti specialios sudėties, ilgai galiojantis, bet toli nuo namų esantiems astronautams priminti žemę ir jų šalį. Astronautams skirto maisto galima paragauti ne tik kosmose, bet ir ant žemės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-03-31 Be tradicinio maisto nė iš vietos: visas Italijos astronautams skirtas maistas atspindi šios šalies kultūrą ir gyvenimo būdą (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penkių mėnesių misijai į Tarptautinę kosminę stotį išvykstantis Paolo užsiėmęs pasiruošimu sunkiai kelionei. Gegužę jis jau trečią kartą leisis į tokią misiją. Pirmoji buvo prieš 10-metį. Šįkart aviacijos inžinieriai pasistengė, kad jis su įgula galėtų valgyti savo ir visų italų mėgstamiausią patiekalą – lazaniją.

„Norėčiau savo kolegas pakviesti paragauti tai, kas itališka. Italų skonis, Italijos kultūra, italų gyvenimo būdas“, – sako italų astronautas Paolo Nespoli.

Dažnai astronautai įsivaizduojami kaip super herojai, bet namų ilgesys ir nostalgija gali smogti net protingiausiems ir drąsiausiais, kai jie toli nuo žemės. Štai todėl Turino maisto gamybos specialistai stengiasi , kad įgula jaustųsi kaip įmanoma arčiau namų. Tikras itališkas maistas, pagamintas specialiai astronautams, yra kaip alternatyva įprastam astronautų meniu.

Tiramisu 2013-aiais buvo tikras išskirtinis astronautų desertas. Tačiau jau po metų tarptautinę kosminę stotį pasiekė ir ekspreso kavos aparatas, iš kurio gaminta kava galėjo džiaugtis 2014-ųjų – 2015-ųjų misijos nariai.

„Žinodami, kaip sunku astronautams gyventi ir dirbti toli nuo namų, mažoje izoliuotoje erdvėje , stengiamės, kad jie kasdien jaustųsi gerai. Taigi, pradėjome dirbti ties astronautų maistu ir jų tyrimais“, – teigė David Avino.

Valgymas tarptautinėje kosminėje stotyje teikia ne tik sotumo jausmą, bet ir sutelkia žmones būti kartu, stiprina juos. Tarptautinėje kosminėje stotyje telpa 6 žmonės vienu metu. Išskyrus tuos atvejus, kai astronautai dirba poroje, jie susitinka labai retai.

„Valgymo metas yra būtinas astronautams. Tai momentas, kai astronautai pasikrauna teigiamų emocijų“, – sakė Virginia Delle Piane.

Maisto tiekėjų komandą sudaro technikai, mitybos specialistai, gydytojai, ir virtuvės šefai. Technikai atsakingi už tai, kad maistas būtų kuo žemiškesnis, bet tinkamas kosminės stoties sąlygoms. Svoris ir apimtis turi būti kuo mažesni. Produktai turi būti apvirti, supakuoti, kad vos atsidarius būtų galima valgyti papildomai jo nešildant. Ingredientai negali būti su druska, konservantais ar dažikliais.

„Remiantis mūsų studijomis ir reikalavimais, pusę meniu turi būti daržovės, ketvirtadalis baltymų ir ketvirtadienis angliavandenių“, – teigė V. P. Piane.

Dėl gravitacijos, erdvėlaivyje nerasite daug įrankių. Yra indų, bet ne per daugiausia.

„Astronautai neturi lėkščių, tik produktų pakuotes. Jie valgo dviejų tipų maistą – šaldytą-džiovintą ir termiškai apdorotą“, – pasakojo moteris.

Astronautams skirto maisto galima įsigyti ir tiems, kurie tvirtai stovi ant žemės, bet nori prisiliesti prie astronautų gyvenimo. Toks maistas prieinamomis kainomis pardavinėjamas internetu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai ()