10 įdomių žemėlapių leisiančių kitomis akimis pažvelgti į mums pažįstamą pasaulį (Video)  ()

Mums įprasti žemėlapiai gimė 1569 m. kai juos pristatė Flandrijos geografas - Gerardas Merkatorius. Jo technika leido sąlyginai tiksliai atvaizduoti pasaulio šalis dvimačiame popieriaus lape ir buvo itin noriai priimti, nes jūreiviams suteikė galimybė tiksliai naviguoti jūrose ir vandenynuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau vertinant tokių žemėlapių tikslumą, kaip ir anksčiau taip ir dabar, laukia vien tik nusivylimai: Merkatoriaus žemėlapių sudarymo metodikos trūkumas yra toks, kad greta Žemės polių esančios šalys atrodo daug didesnės nei iš tikrųjų yra. Tarkime, Grenlandija atrodo panašaus dydžio kaip ir Kinija, nors ši yra 4 kartus didesnė.

Panašiai ir su kitomis valstybėmis. Ne itin lengva patikėti, bet Pietų Amerikoje lengvai išsitektų trys Europos žemynai, Afrikos žemyne – beveik dvi Rusijos, o Šiaurės Amerikoje esantys Didieji ežerai yra tokio pat dydžio kaip visa Jungtinė Karalystė.

Tuo tarpu Monakas toks mažas, jog vien tik Niujorke tilptų net 400 tokio dydžio valstybių.

Nors pastaruoju metu pasirodė nemažai santykinius šalių plotus lyginančių žemėlapių, tačiau kaskart jie savaip praplečia akiratį ir duoda naujų įžvalgų:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(10)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: