Šis robotas 2 valandų smegenų operaciją atlieka vos per 2,5 minutės  (1)

Tyrėjai įsitikinę, kad jų sukurtas chirurgo padėjėjas gebės atlikti sudėtingas smegenų operacijas. Ši mašina, sparčiau įsiskverbdama į kaukolę, operacijos laiką gali sutrumpinti nuo dviejų valandų iki pustrečios minutės


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Doc Bot

Smegenų operacijos – labai subtilus užsiėmimas ir vienas neteisingas judesys gali pražudyti pacientą. Netgi viename iš kvalifikuočiausių darbuotojų atliekamų darbų žmogaus klaidos atmesti negalima. Jutos universiteto tyrėjai siekia, kad progų šioms klaidoms rastųsi kuo mažiau. Komandos kuriamas robotas sudėtingos procedūros atlikimo laiką gali sutrumpinti 50 kartų. Pasak CNN, šis robotas prasigręžimo į kaukolę laiką gali sutrumpinti nuo dviejų valandų iki dviejų su puse minučių.

Tyrimas publikuotas žurnale Neurosurgical Focus ir komanda tvirtina, kad tai „principo įrodymas“, jog robotas gali atlikti sudėtingas operacijas. Robotas apie pažeidžiamas kaukolės vietas randa programiškai, vadovaudamasis kompiuterinės tomografijos duomenimis. Kompiuterinėje tomografijoje matomos nervų ir kraujagyslių vietos, kurių robotas turi vengti.

Komandai vadovaujantis neurochirurgas Williamas Couldwellas sakė CNN, „Galime užprogramuoti jį saugiai gręžti kaulą, vadovaudamiesi vien paciento kompiuterinės tomogramos pateikiamais kriterijais,“ pažymėjo gydytojas. „Iš esmės jis pašalina kaulą.“

Taupymo mašina

Be akivaizdžių gyvybes gelbstinčių gebėjimų, kuriuos tokia mašina turės, ji galėtų padėti ir taupyti pinigus. Trumpesnės operacijos sumažintų operacijų kaštus. Be to, pacientas trumpiau veikiamas narkozės, kuri pati gali sukelti komplikacijų.

Robotai ir automatai pamažu transformuoja chirurginių operacijų atlikimą. Kai kuriuos pacientus mintis apie tai, kad juos pjaustys ir viduje knebinės mašina, gali bauginti, bet šie robotai gali darbuotis tokiu tikslumu, kuris žmonėms yra nepasiekiamas.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai (1)